Art, Media, Photography

Workshop ‘My own drone’: event-report

Krista Ramakers Dec 22, 2014

De deelnemers hebben weer en wind getrotseerd om deel te nemen aan de ‘My Own Drone’ workshop, horend bij de eerste Firestarters | the series documentaire ‘Old McDonald Had A Drone’. Maar als je er eenmaal bent dan wordt de moeite wellicht beloond met een Parrot Rolling Spider drone en een eervolle vermelding op interactief media- en muziekfestival South by South West (SXSW). Een verslag van creatieve avond met een goed gevuld programma en mooie eindresultaten.

Onder het genot van een hapje en een drankje doen de deelnemers inspiratie op tijdens de inleidende presentaties van onder andere Tijmen Schep (SETUP Medialab Utrecht) en Jasper van Loenen (DIY: Drone It Yourself), alvorens zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een eigen prototype drone dat connected is met je smartphone.

Centraal in de workshop staat de open benadering en focus op de positieve kwaliteiten van drones, zoals Tijmen Schep (SETUP) tijdens het openingswoord benadrukt. Deze invalshoek voert SETUP  door in het project ‘Knuffeldrones’, waarin kinderen niet alleen hun eigen drone mogen ontwerpen, maar ook bewust worden gemaakt van de discussie over het gebruik van drones. De workshop van vandaag is een kortere en meer volwassen variant op ‘Knuffeldrones’, maar het eindresultaat blijft hetzelfde: een prototype van een drone die een probleem op kan lossen. Vervolgens is het woord aan information designer Jasper van Loenen, die laat zien hoe je met behulp van een Drone It Yourself kit onder andere een sinaasappelkistje en een oud fietswiel omtovert in een werkende drone. Media specialist Ruber Kremer vertelt over de mogelijkheden die de combinatie van applicaties en drones kan bieden en ten slotte inspireert data strategist Joost Plattel de deelnemers met bestaande voorbeelden van do-good drones, om te laten zien wat er binnen een uur aan prototypen kan ontstaan.

Na de introductie is het tijd voor de deelnemers om de handen uit de mouwen te steken. In groepen van vier á vijf personen buigen ze zich over de in te vullen blauwdruk van hun drone, waarbij antwoord gegeven moet worden op vragen als ‘hoe communiceert deze drone met je smartphone?’ en ‘welk probleem kan deze drone oplossen?’. Als het antwoord op deze vragen en de materialenlijst vorm heeft gekregen, is het tijd om écht aan de slag te gaan en in de overvloed aan materialen te duiken. Met behulp van de blauwdruk en de beschikbare materialen wordt een idee in een uur uitgewerkt naar een concreet prototype.

Dan is het tijd voor de pitches. De deelnemers krijgen als groep de kans om de vakjury bestaande uit Tijmen Schep (SETUP), Ruben Kremer (tech/media professional), Joost Plattel (data strategist) en Jasper van Loenen (Drone It Yourself) ervan te overtuigen dat hun idee het beste is. Het hebben van het beste idee is vanavond niet onverdienstelijk: het winnende groepje krijgt een Parrot Rolling Spider Drone en het prototype wordt opgenomen in de presentatie die SETUP in maart 2015 geeft op het South by South West Festival in Austin (USA). De vijf prototypes, in winnende volgorde:

1. Lichtkunst drone. Deze drone wordt aangestuurd met behulp van een applicatie op smartphone of tablet. In deze applicatie kan de gebruiker routes programmeren die door de drone gevlogen kunnen worden. De drone is uitgerust met led-lampjes en de applicatie laat het aansturende device foto’s maken met lange sluitertijd. Een lange sluitertijd in combinatie met de drone die de geprogrammeerde route vliegt en de led lampjes, levert spectaculaire foto’s op. Dankzij deze drone kan kunst gemaakt worden in openbare ruimten, zonder schadelijke sporen achter te laten (in tegenstelling tot bijvoorbeeld graffiti).

2. Dancing with the drones. Deze drone is uitgerust met een laser, een dieptecamera, GPS systeem en boombox. De drone neemt waar op welke plaatsen meerdere mensen simultaan naar hun smartphonescherm staan te staren (bijvoorbeeld een bushalte). Om het schermstaren te doorbreken en sociaal contact te stimuleren, speelt de drone muziek af en projecteert deze danspasjes op de grond met behulp van een laser, met als doel de mensen aan het dansen te krijgen. Dancing with the drones brengt een interventie waar sociaal isolement door smartphones doorbroken kan worden.

3. Klaar-over drone Kees. Deze drone is uitgerust met stoplichten, om zowel auto’s als kinderen tegen te houden en de verkeersveiligheid te bevorderen. Kees is gericht inzetbaar en ziet er vriendelijk uit waardoor hij fungeert als een compagnon voor overstekende kinderen. Hij leert kinderen naar links en rechts te kijken bij het oversteken, waardoor deelnemen aan het verkeer veiliger en educatiever wordt.

4. Drone voor visueel gehandicapten. Deze drone is bedoeld om het dagelijks leven van visueel gehandicapte mensen makkelijker te maken. De drone werkt in combinatie met smartphone en wearables en is meer dan enkel hulp bij navigeren. Hij kan de gebruiker bijvoorbeeld ook vertellen over dat hippe koffietentje in de buurt, of dat er een bekende aan de overkant van de straat loopt waar de gebruiker naar kan zwaaien.

5. WAP drone. Deze drone is uitgerust met infrarood- en thermocamera’s. Vliegend door steden of grote gemeenten worden er infrarood en thermobeelden gemaakt van huizen, om op deze manier te beoordelen of een huis goed geïsoleerd is en er een energielabel aan toe te kennen. Daarnaast is de drone uitgerust met zonnepanelen, waardoor deze voor 70% voorziet in eigen energie.

Na het bekend maken van de winnende deelnemers en het uitreiken van de prijzen krijgen enkele deelnemers de kans om op de inmiddels lege verdieping van het Vodafone kantoor een stukje met hun prototype te vliegen. De overige deelnemers nemen de avond door onder het genot van een drankje, voordat ze de storm weer moeten trotseren. De enthousiaste reacties, de gebundelde creativiteit en de vruchtbare samenwerking met SETUP zorgen ervoor dat we met een tevreden gevoel terug kunnen kijken op de eerste workshop!

Foto's door Yannick van de Wijngaert. Bekijk alle foto's op ons Facebook-profiel.