Art, Fashion, Film, Media, Music, Photography

Tech things to do: 13 aankomende events

Krista Ramakers Oct 30, 2014

Ben jij de persoon die altijd op zoek en nieuwsgierig is naar leuke dingen om te ondernemen, die focussen op technologie en digitale media? Of zoek je juist naar een meer relaxte besteding van je vrije dag? Wij zetten een aantal opties voor je op een rijtje, voor elk budget, voor ieder wat wils, in elke uithoek van het land:

1. Impakt Festival (Utrecht)
29 oktober tot en met 2 november 2014

Impakt presenteert een kritische en creatieve kijk op de hedendaagse media cultuur. Het programma bestaat uit een interdisciplinair moment waarop visuele artiesten, wetenschappers, academici en muzikanten elkaars pad kruisen, om het festivalthema te verkennen. De festivaleditie van dit jaar staat in het teken van ‘Soft Machines’. Centraal hierin staat het onderscheid tussen gevoel en machine, technologie die ethische en emotionele lasten van mensen overnemen en andersom; de mens die gevoel codeert in machines. Sommige onderdelen zijn gratis te bezoeken. Tickets koop je via de website.
www.impakt.nl/festival

 

2. Kopi Susu (Utrecht)

Dit koloniale café in de Utrechtse, multiculturele wijk Lombok is, naast een gezellig café, een smeltkroes voor culturele activiteiten. Er vinden exposities en muziekavonden plaats, maar je kunt ook de historie van de wijk Lombok herkennen, door middel van een GPS-tour! Gedurende deze tour wandel je door Lombok, terwijl het GPS systeem de geschiedenis vertelt, geïllustreerd met audioverhalen, films, historische foto’s en plattegronden. De wandeling duurt 90 minuten en het gebruik van het GPS systeem kost 5 euro.

www.kopisusu.nl
 

3. The Future of Fashion is Now (Boijmans van Beuningen Museum, Rotterdam)
11 oktober tot en met 18 januari 2015

Deze expositie is het vervolg op ‘The Art of Fashion’ uit 2009, en focust zich op nieuwe visies en prachtige designs, gemaakt door jonge modeontwerpers uit alle uithoeken van de wereld. Het huidige ‘modesysteem’ en de rol van kleding in de hedendaagse maatschappij wordt kritisch benaderd. De expositie bestaat niet alleen uit kleding, maar varieert van kleding tot accessoires, video’s en andere digitale installaties.
www.futureoffashion.nl4. Pakhuis de Zwijger
In de inspirerende omgeving van Pakhuis de Zwijger vindt een grote verscheidenheid aan evenementen plaats, die allemaal gericht zijn op ontwikkeling van stedelijke gebieden en creatieve technologieën. Zo staat er op de agenda een avond die gewijd wordt aan VJ-ing in combinatie met storytelling, maar ook een social media avond met merk-professionals zoals Twitter en Converse. Een groot deel van het programma is gratis te bezoeken, maar vereist wel een inschrijving via de website.
www.dezwijger.nl


5. Museumnacht (Amsterdam)
1 november vanaf 19:00 tot 02:00 de volgende dag

Ook dit jaar vindt Museumnacht weer plaats: de gezamenlijke marketingactie van Amsterdamse musea om een gevarieerd publiek te bereiken. De Museumnacht biedt een breed programma, gevuld met verschillende evenementen op het gebied van innovatie en technologie. Zo kun je bij Nemo bijvoorbeeld jezelf als een 3D Lego poppetje printen of bij Waag Society andermans hersengolven manipuleren. Bekijk het volledige programma online.
www.museumnacht.nl

 

6. Groninger Museum (Groningen)
Doorlopend, tot en met 31 december 2015

Het Groninger Museum heeft een primeur te pakken: je kunt een gedeelte van hun collecties op een interactieve manier verkennen met behulp van iBeacon technologie. Deze iBeacons hangen op verschillende plekken in een ruimte en zenden een Bluetoothsignaal uit naar iPhones of iPads die dicht genoeg in de buurt zijn. Dit signaal kan audio of video bevatten, maar ook achtergrondinformatie over een kunstwerk of kunstenaar. Dit informatiesysteem werkt in combinatie met een mobiele applicatie, en mocht je geen Apple device hebben, kan je deze huren bij het museum.
www.groningermuseum.nl

 

7. Workshop: 3D printen met levende organismen
1 november 2014

Tijdens deze workshop leer je van designer Eric Klarenbeek de fijne kneepjes van het 3D printen met levende organismen, zoals schimmels. De 3D print-kant van het verhaal wordt verzorgd door Bas Molkenboer van 3D Printing for you, die je leert hoe je een DIY delta 3D printer bouwt, om vervolgens je eigen organische creatie mee te printen. Om deel te kunnen nemen aan de workshop moet je jezelf inschrijven via de site van Mediamatic.
http://www.mediamatic.net/372646/en/workshop-3d-printing-with-living-organisms

 

8. Bright Day
8 november 2014

Het programma van dit techfest bevat voor ieder wat wils, je kunt er de nieuwste gadgets en wearables proberen, een 3D scan van jezelf maken en virtual reality proberen. Deze praktische kant wordt aangevuld met lezingen en presentaties door start-up bedrijven. Bright Day vindt plaats in de Westergasfabriek en is geschikt voor bezoekers van alle leeftijden: kinderen tot 12 jaar mogen zelfs gratis mee. Normale toegangskaarten koop je via de website.
http://day.bright.nl

 

9. Tontonclub (Amsterdam)

Doorbreek je luie zondaggevoel met een bezoek aan de TonTonclub. Deze club omschrijft zichzelf als ‘de speelhal die Amsterdam al jaren niet meer heeft gehad’. Je kunt er verschillende old school games spelen op arcade game-kasten of je kunt er tekeningen maken met behulp van een omgebouwd kopieerapparaat, onder het motto ‘maken is vermaken’. TonTonclub combineert het oude met het nieuwe, en het analoge met het digitale. Jaarlijks vinden er verschillende evenementen plaats.
www.tontonclub.nl

 

10. Pre Trending Topics (Amsterdam)
30 oktober 2014

Deze avond wordt gehost door het Amerfoortse bedrijf PermanentBeta, en staat geheel in het teken van het delen van kennis. Het onderwerp van deze avond zijn interessante technologische ontwikkelingen, gadgets, applicaties of hacks die het leven leuker of makkelijker kunnen maken. Daarnaast wordt er tijdens Pre Trending Topics gediscussieerd over de impact die deze ontwikkelingen kunnen hebben op ons leven en de maatschappelijke relevantie ervan. Meedoen kan via de meetup pagina van PermanentBeta.
www.meetup.com/permanentbeta

 

11. Waag Society (Amsterdam)

Waag Society is een instituut voor kunst, wetenschap en technologie en deelt de kennis die het heeft graag met de buitenwereld. Zo staan er op hun agenda open laboratoriumdagen, waarbij mensen een kijkje kunnen nemen in hun ‘fab lab’, zijn ze vertegenwoordigd in het programma van de aankomende Museumnacht en organiseren ze sessies waarin er onder andere gediscussieerd wordt over de rol van de burger en de overheid in de informatie samenleving.
www.waag.org

 

12. Klik! Animation Festival (Amsterdam)
4 november tot en met 9 november

Klik! is een internationale speler in kwalitatieve provocatieve animaties, en ziet deze technische kunstvorm als een onafhankelijke vorm van kunst. Dit perspectief willen ze graag met de wereld delen en dat doen ze onder andere door hun passie en kennis gedurende het festival te verspreiden. Gedurende het festival worden er animaties getoond met een achterliggende boodschap, om op deze manier meer te doen dan bezoekers alleen te entertainen. Kaartjes voor het festival koop je via de website.
www.klikamsterdam.nl
 

 

12. Nemo Science Centre (Amsterdam)
Wie kent het niet? Dit museum richt zich op technologie en wetenschappelijke innovaties en vormt een ware beleving voor vooral jeudige bezoekers. Er vinden gedurende het jaar verschillende workshops plaats voor jeudige bezoekers, en Nemo is ook tijdens de Museumnacht geopend. En stiekem blijft het voor volwassenen ook heel leuk.
www.e-nemo.nl

 

13. Border Sessions (Den Haag)
12 en 13 november

Border Sessions is een internationaal technologie festival, dat nauw verbonden is aan het gerenommeerde Crossing Border festival, dat dezelfde week plaatsvindt in Den Haag. Border Sessions biedt auteurs, ingenieurs, designers en wetenschappers van alle kalibers een podium. Centraal staan presentaties van nieuwe technologieën, creatieve ideeën en scenario’s voor de toekomst, waarbij de focus dit jaar ligt op veiligheid, ruimte, gezondheid, voedsel, internet en stedelijke ontwikkelingen. Het volledige programma bekijken doe je op de website, net als het bestellen van tickets.
www.bordersessions.org