Fashion, Media

Slim shoppen in de on-demand economie

Brenda Knoll Oct 10, 2014

On-demand diensten zoals Netflix zijn een instant succes. Daarom bedenken de rijke whizzkids in Silicon Valley steeds vaker ingenieuze concepten. Met een druk op een digitale knop staat je bestelling binnen no-time voor de deur. Gemakzuchtig of niet, de Uberficatie van de retail is een feit. Welke van deze on-demand diensten zie jij wel zitten?

1. HelloFresh
Hoe fijn als je dagelijks niet meer na hoeft te denken over de boodschappen? Afgeleid van het Amerikaanse Plated duiken er steeds meer thuisbezorgd services op die niet alleen je boodschappen op een door jou gewenst tijdstip bezorgen maar er ook recepten bij leveren. Zo hoef jij alleen nog maar te koken.

2. Washio

Wie wil er nou geen heerlijk krakend wit overhemd met extra starch op bestelling? Washio is een Amerikaanse app waardoor er on-demand een medewerker aan jouw deur komt om je vuile overhemden te halen. De volgende dag is het klaar en komen ze het gestreken en gevouwen weer afleveren. Het geld wordt automatisch afgeschreven.

 

3. Cipio

Stel, je zit nog op school en je hebt geen zin om je huiswerk te maken – ook al schijn je dat tegenwoordig gezamenlijk via Whatsapp te doen. Installeer Cipio en plaats de vraag of anderen tegen betaling jouw huiswerk willen maken. Vervolgens kunnen mensen tegen elkaar opbieden en kun jij een keuze maken uit iemand die het voor het minste geld doet of de persoon die de meeste waardering krijgt.

 

4. Uber
Waarschijnlijk heb je deze dienst al wel eens zien rijden in Amsterdam. Uber is een taxi die je kunt oproepen in een app. Drop een pin op de kaart en binnen 5 à 10 minuten rijdt Uber voor. En wil je weten waar hij blijft? Dan kun je hem volgen in de app. In tegenstelling tot de reguliere taxicentrale kun je in de app de chauffeur op zijn gedrag beoordelen en zien of de chauffeur geen rondjes met je rijdt.

 

5. Wischen

In je jonge jaren heb je wel meer aan je hoofd dan opruimen en schoonmaken. Dus bedacht Jim Neumann een app waardoor er binnen twee uur een schoonmaakster aan je deur staat. Van de was tot de keukenvloer boenen; voor 40 dollar per uur wordt alles opgeruimd. Helaas alleen beschikbaar in Chicago, maar misschien een idee voor ontwikkelaars in Nederland? Leuk detail: Jim heeft zijn dienst van een Duitse naam voorzien vanwege ‘grote broer’ Uber.

 

6. Alfred
Het op commando thuisbezorgen van je boodschappen en wasgoed is fijn, maar wie ruimt het op? Alfred combineert al deze diensten in één app en organiseert zorgvuldig zodat er iemand thuis is op de dagen dat al je andere on-demand diensten worden thuisbezorgd. Op de website of in de app kies je je eigen Alfred die vaak een behulpzame buur met wat uurtjes over blijkt te zijn. Kortom: met Alfred hoef jij geen zorgen meer te maken over alle huishoudtaken en het managen van individuele on demand diensten. Alfred bedient op het moment alleen nog in Boston in de VS.

7. Bannerman

Altijd al willen doen alsof je een beroemdheid bent of heb je een betrouwbare doorman nodig voor je houseparty? In San Francisco kan het. Bannerman is een app die beveiligingsmannen regelt zelfs binnen een half uur. Verwacht geen oude vechtersbazen want deze security krijgt een background check door de FBI. Helaas dus alleen in SF.

 

8. Stylebee
Verzorgd haar is nog steeds een big issue voor vele vrouwen in de VS en zo was de on-demand haarstylist geboren. Een föhnbeurt van 60 minuten? Door een tap in de app staat er binnen een paar uur iemand bij jou op de stoep. Naast föhnen steken ze het haar ook op of doen ze je make-up. Voorlopig alleen in San Fransico en LA. Het is ook maar de vraag of een on-demand app als deze overwaait naar ons nuchtere Hollanders...

 

9. Iambnb
Deze startup is van Nederlandse bodem heeft (nog) geen app maar verdient zeker een plekje tussen al deze on-demand diensten. Deze site regelt voor jou dat jouw huis tijdens je vakantie wordt beheerd door toeristen (via airbnb) en is dus zeer geschikt voor digibeten. Iambnb regelt voor jou het mailcontact, de sleuteloverdracht, ruimt je vaatwasser uit en bergt jouw vertrouwelijke spullen op. Niet alleen krijg je zo makkelijk geld bijgeschreven op je rekening maar ook is je huis bij aankomst weer opgeruimd.

 

10. The Cloakroom
Alle mannen opgelet. Heb je een ontzettende hekel aan winkelen of gewoonweg geen tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe garderobe ? Dan doorloop je op de website van The Cloakroom een eenvoudige stijlquiz. Op basis hiervan krijg je een persoonlijke stylist te spreken aan wie je jouw maten doorgeeft. Binnen no time ontvang jij een gemaakte selectie die je in alle rust kan passen. Wat je niet staat stuur je met hetzelfde gemak weer retour.

 

11. Manservants
Mannelijke lezers van dit blog dienen deze post maar even over te slaan gezien alle commotie die deze startup al veroorzaakt heeft. In het kort: Geef je een feestje of partijtje? Of kom je om in het geld en de verveling? Dan kun je nu een sexy mannelijke bediende huren voor maar 125 dollar per uur. Seksuele handelingen zijn niet inbegrepen maar een voetmassage is wel een van de mogelijkheden. Tot nu toe alleen te verkrijgen in San Francisco waar de mannen inmiddels gretig aftrek vinden.