Art, Media, Photography

11 nieuwe drone toepassingen die niets te maken hebben met ‘militaire doeleinden’

Brenda Knoll Nov 27, 2014

Drones worden niet alleen gebruikt door het leger, maar ook door brandweermannen, de papparazi en golfers met obesitas.

Amazon kondigde het al aan: het drone-tijdperk is aangebroken. Terwijl Netflix nog een beetje kritisch is over het gebruik van deze onbemande luchtvrachtrobots zijn ze ineens overal. De drone is, net als het internet, een militaire uitvinding om gerichter aanvallen uit te kunnen voeren. Gelukkig gaan slimme wetenschappers en kunstenaars met deze dubieuze uitvinding aan de haal en worden de UAV’s (unmanned aerial vehicles) steeds vaker mens- en diervriendelijk toegepast. Hieronder elf nieuwe drone-toepassingen.
 

1. Fashionshow-drones
Toen Burberry in 2010 zijn modeshow live van de catwalk streamde, blies er een frisse wind door de modewereld. Het, tot dan toe besloten, modecircus werd toegankelijk voor de online massa. Anno 2014 bedacht Fendi dat de stream aan een update toe was en bundelde haar krachten met Google. Zo kwam ‘s werelds eerste door parrot drones vastgelegde fashionshow van de grond en zette Fendi zich weer op de modekaart.


 

2. Papparazzi-drones
Afgelopen jaar trouwde Tina Turner op een Zwitsers landgoed met haar zestien jaar jongere toyboy. Helaas voor de pers, want die was niet uitgenodigd. De papparazzi bokito’s lieten het er niet bij zitten en stuurden drones de lucht in om alsnog exclusief beeldmateriaal te verkrijgen. Helaas voor Tina liep de wetgeving een beetje achter. In Californië zijn inmiddels al wetsontwerpen opgesteld die het gebruik van drones moeten inperken om zo de privacy van bekende en minder bekende mensen te waarborgen.
 

 

3. Ontwikkelingshulp-drones
Rond 2020 verwacht de Bundi Foundation zijn eerste ‘Flying Donkeys’ te lanceren. Deze vliegende ezels leveren een bijdrage aan de infrastructuur en economische welvaart van Afrika. Een Flying Donkey moet in staat zijn om binnen een uur twintig kilogram vracht over vijftig kilometer te vervoeren. De naam van deze transport-drone komt overigens voort uit een gesprek met een Noord-Keniaans Samburu stamhoofd. Toen de organisatie het principe van de drone probeerde te verklaren, reageerde het stamhoofd met: “O, jullie willen mijn ezel de lucht in brengen”. Ook Matternet, een project gesteund door de Gates-foundation, focust zich op de drone om de medische omstandigheden in ontwikkelingslanden te verbeteren.

 

4. Zee-drones
Wat Amazon in de lucht kan moet ook over zee mogelijk zijn, moet Rolls- Royce hebben bedacht. Het Blue Ocean teamvan dit bedrijf bracht recent een virtual reality model van een onbemand zeetransport op de markt. Hierbij is het de bedoeling dat een kapitein op afstand een schip kan besturen. De zee-drones zouden veiliger, goedkoper én minder vervuilend zijn voor de scheepvaartindustrie. De onbemande vrachtschepen zouden zich binnen tien jaar al op de Baltische zee kunnen begeven, ware het niet dat vooral sceptische vakbonden het proces vertragen.5. 
Zee-drones II
Dat overzeese drones niet alleen kunnen worden ingezet voor transport maar ook als een middel om de zee te ontdoen van afval bewijst de ‘Marine Drone’. Temidden van Garbage Island zou dit concept ervoor kunnen zorgen dat het afval aantrekt, vervoert en recyclet. Omdat het een concept betreft zal het puinruimen waarschijnlijk nog even op zich laten wachten.


6. Brandweerman-drones
In België, Nederland en Engeland mogen brandweerbrigades geen gebouwen betreden die in lichterlaaie staan. Daarom kan de drone uitkomst bieden op het gebied van verkenning en bij het monitoren van branden. Inmiddels heeft Dubai Civil Defence zo’n vijftien quadcopters aangeschaft die het mogelijk maken om risicogebieden in kaart te brengen. In de toekomst zou het zelfs mogelijk zijn om deze robots uit te rusten met water en blusschuim.


 

7. Wildlife-drones
Airwave is een bedrijf dat gelooft in de kracht van drones - militaire toepassingen daargelaten. De onbemande luchtrobots kunnen boeren helpen bij het monitoren van gewassen, de veiligheid op booreilanden vergroten en in in nood verkerende mensen opsporen. Op dit moment neemt Airwave de proef op de som door zich in te zetten voor het behoud van bedreigde diersoorten in Afrika.8. Reanimatie-drones
Ben je een bejaarde Duitser met een hoog cholesterol en ga je graag uit golfen? Dan gloort er voor jou ook een levensreddende luchtbot aan de horizon: de reanimatie-drone. Defikopter is een vijf kilo wegend apparaat dat werd ontwikkeld om tijdig te plaats te kunnen zijn in een moeilijk begaanbaar en/of afgelegen gebied, waaronder de golfbaan.


 

9. Art-drones
Drones worden ook toegepast in artistiek engagement. Kunstenaar Raphaël Dallaporta gebruikt drones in zijn project “Ruins”. Door middel van luchtfotografie heeft hij delen van het Afghaanse landschap vastgelegd die in de toekomst, door het verwoestende effect van de oorlog, niet meer zullen bestaan. James Bridle bedacht Dronestagram: een Instagram-account waarop hij satellietfoto's uploadt van gebieden waar zojuist door een drone een aanslag is gepleegd.


10. Drone-it-Yourself
Wil je ook eens voelen hoe het is om tegen de zon in te vliegen en ben je in het bezit van twee gouden handjes? Dan kun je vanaf nu je laten inspireren door de DIY (Drone it Yourself) v1.0 kit van de hand van Jasper van Loenen. Bedacht als afstudeerproject van de Piet Zwart academie, kun je de onderdelen van deze set 3D-printen en zo zelfs een fietswiel gebruiken als vliegwiel. Of je gebruikt gewoon je dode kat, dat kan natuurlijk ook.

 

11. Communicatie-drones
Facebook zou in gesprek zijn met drone-maker Titan Aerospace voor de aankoop van drones op zonne-energie, die gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden. Zo kunnen ze ingezet worden voor internet in gebieden waar geen netwerkverbinding is, zoals delen van Afrika. De drones kunnen vijf jaar lang rondvliegen.