Fashion, Media, Photography

Neurowear: 9 gedachtenlezende wearables

Brenda Knoll Nov 07, 2014

De nieuwste generatie wearables draag je bijna allemaal op je hoofd. Ze lezen de ruwe elektrische lading afkomstig uit je hersenen en geven ze je binnenkort de digitale telepathische en telekinetische gaven waar je misschien al van droomde toen je voor het eerst Roald Dahl's Mathilda las.

1. Neurosky MindWave
Bij de lancering werd de MindWave voornamelijk toegepast om de concentratie van kinderen bij het uitvoeren van rekentaken te verbeteren. En waar de eerste versie alleen kon werken op een pc, synct de nieuwere generatie met alle iOS apparaten en Android. Inmiddels is er een heuse MyndPlay-store die vol staat met spelletjes om je concentratie en meditatievermogen te optimaliseren. Ook de filmindustrie heeft de MindWave ontdekt. Zo kunnen er tijdens de film reacties van bezoekers worden gemeten en kan er gekozen worden voor een alternatief einde van de film. Een MindWave voor mobiel koop je al voor 130 dollar.

 

2. MindRDR

Voor de gelukkigen in het bezit van Google Glass is het inmiddels mogelijk om foto’s te nemen met je gedachten. Door het toevoegen van technologie uit de Neurosky-wearable denk je hardop “Glass, take a picture” en vervolgens kun je zelfs zonder je stem te gebruiken de foto delen op Facebook en/of Twitter.

 

3. Neurocam
Mocht je interesse hebben in een objectief beelddagboek dan zou je een dagje met de Neurocam op je hoofd moeten lopen. Neurocam werkt samen met de Neurosky MindWave en meet jouw interesse op een schaal van 0 tot 100. Wanneer je boven de 60 ‘punten’ scoort, neemt de Neurocam vijf seconden beeldmateriaal op. Ook kan de headset zo geprogrammeerd worden dat er foto's in plaats van videobeelden geschoten worden. Deze kunnen tot GIFje getransformeerd worden. De beelden worden bewaard samen met de tijd en de locatie van de opname. Ook kun je handmatig opnames maken en er is een optie om de fragmenten te delen op Facebook.

 

4. Necomimi
Dezelfde makers van Neurocam bedachten Necomimi: donzige oortjes die je op je hoofd kunt zetten en op basis van je hersenactiviteit aan anderen tonen hoe het met je gaat. Zo zullen de oortjes omhoog gaan als je je concentreert en als je relaxed bent, zullen ze ontspannen hangen. Mocht je nog meer willen uitpakken dan kun je ook een staartje bestellen die gaat kwispelen op je hartslag.

 

5. MUSE
Deze hoofdband wordt voornamelijk in de markt gezet als wearable voor hersenfitness, maar in principe is het een basic alternatief op de Neurosky MindWave of de Emotiv EPOC. Want tot nu toe kun je met MUSE slechts terugkoppeling krijgen op je eigen hersenactiviteit. Zet ‘m dus op je hoofd wanneer je gaat voor dat mindfulness-momentje 2.0.

 

6. Emotiv EPOC
Met deze wearable kun je toetsenbord en muis besturen en het welzijn van mensen verbeteren. Hij kan namelijk ingezet worden bij de behandeling van jongeren met ADHD, door ze spelenderwijs feedback te geven over concentratie. En wat te denken van Philips en Accenture, die een concept met de Emotiv bedachten om de levensomstandigheden te verbeteren van mensen die lijden aan ALS; een zenuwcelziekte die ervoor zorgt dat de spierbeweging steeds meer afneemt. Door communicatie via hersenactiviteit blijft het voor ALS-patiënten mogelijk om de TV en lichten te bedienen en altijd de medische centrale te kunnen waarschuwen.

 

7. NEUROTIQ
Deze hightech cyberpruik maakt gebruik van de Emotiv Epoc EEG sensor, die via de kleuren van de pruik laten zien hoe jij je voelt. Deltagolven of diepe slaap kleurt rood, Thetagolven of meditatie (rust) kleurt oranje, Alpha golven kleuren groen en Beta of bewustzijn is blauw. In het geval er Gamma-golven worden gemeten verkeer je in meerdere staten en zal je pruik ook blauw, paars en/of rood oplichten.

 

8. DARPA’s armprothese
Deze prothese van het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger haalt de bionic (wo)man naar boven in veteranen die het moeten stellen zonder arm. Doordat er sensoren worden aangebracht op het overgebleven gedeelte van de arm, nemen deze sensoren elektrische signalen van de spieren over en zetten deze om in een computer die zich in de prothese-arm bevindt. Je bestuurt hierdoor je arm, simpelweg door te denken dat je arm er nog zit. Tevens maken de sensoren in de armprothese het mogelijk om opnieuw druk en hitte te voelen. Zo kunnen objecten op een bijna natuurlijke manier worden op- en vastgepakt.

 

9. Puzzlebox Orbit
Deze helikopter bestuur je door middel van – alweer – een Neurosky MindWave. Zo laat je de Orbit opstijgen door te relaxen of misschien je wel heel hard te concentreren op het vliegen. Helemaal bijzonder is dat alle broncode open source en helemaal gratis is. Zo kun je ook je nerdy skills helemaal op deze technologie botvieren.