Music

Een bombardement van peacedrones en 3D-geprinte pistolen: M.I.A's nieuwe video onder de loep

Shinta lempers Nov 27, 2014

De nieuwe door haarzelf geregisseerde muziekvideo Double Bubble Trouble van zangeres M.I.A. is een bombardement van hyperactief tienerspektakel. Let wel, het betreft hier geen alom bekende taferelen. Jongeren spelen met 3D-geprinte wapens en nemen hun danspasjes op met drones. Dit zijn de kinderen van de toekomst.

Dat 3D-printen een gigantische invloed op ons dagelijks leven zal krijgen, staat buiten kijf. Sommigen spreken ook wel over een nieuwe industriële revolutie. Technologie wordt steeds kleiner en goedkoper en daardoor ook steeds toegankelijker. Op dit moment is het thuisprinten van spullen nog niet aan de orde van de dag, maar we stevenen wel degelijk af op zo een situatie.

Dezelfde generatie die opgroeit met 3D-geprinte mokken, zal ook gewend zijn aan de aanwezigheid van drones en de mogelijkheid zijn of haar gehele leven te instant te documenteren en te delen. In haar videoclip lijkt M.I.A. bewust te willen maken van onze kwetsbaarheid in een tijd waarin privacy niet meer bestaat.

 

1984 is now
Hoeveel wil je van jezelf laten zien online? En moeten we erop rekenen dat pubers in de nabije toekomst bij elke woede-uitbarsting naar zelfgeprinte wapens grijpen? De boodschap die aan het einde voorbij flitst: "1984 is now", bevestigt een oproep tot beheersing en verantwoordelijjkheid. De Orwelliaanse theorie is actueler dan ooit, en dat is ook de politieke zangeres niet ontgaan.

Meer dan een middelvinger
Toch is er ook veel hoop in de video te bespeuren. In een tijd waarin de overheid strooit met surveillance-camera’s ter grootte van zandkorrels, valt de burger terug op de kracht van technologie-gedreven platformen en netwerken. Peer-to-peer betalingen en leningen, crowdfunding, urban farming, zonne-energie en The Internet of Things decentraliseren de wereld in rap tempo.

Dat betekent ook dat de burger nieuwe technologieën kan aanwenden om zichzelf te beschermen. Online kun je 3D-modellen van anderen downloaden om zelf een geweer te printen en met een DIY-kit bouw je zo je eigen drone. “Oh Oh, you’re in trouble”, zingt de Brits-Sri-Lankaanse de machthebbers van nu plagerig toe.Yes, we print
En zo vat ik de clip op als een sympathieke maar serieuze poging om de kijker te mobiliseren. Een middelvinger volstaat niet meer, de vergaande praktijken van bedrijven en overheden vragen om zwaarder geschut. Mocht het helemaal uit de klauwen lopen en de wereld een grote politiestaat worden met gevechtsvliegtuigen en chip-implantaten aan het roer om ons in het gareel te houden, dan printen we toch gewoon zelf geweren. Ook worden we herinnerd aan de praktijken van de Amerikaanse NSA, getuige de herhaalde leus “Yes we scan”.

 

Nog geen DIY-geweren-trend
Technologieredacteur bij The Guardian Alex Hern ziet het niet zo gauw gebeuren dat Jan en alleman met een zelfgeprint wapen rondloopt. 3D-printen zal zeker grote invloed op ons dagelijks leven krijgen. Hij schrijft dat digitale waren onze fysieke wereld steeds verder zullen innemen, maar dat wapens daar maar een klein onderdeel van zijn.

“Ultimately, trying to pin down whether 3D printing is good or bad is like trying to answer the same question for the internet, telephones or the postal service. Some livelihoods will be transformed, others ruined; the only constant will be the change it brings.”

The Liberator
De Texaan Cody Wilson haalde vorig jaar de wereldpers met het pistool dat hij eigenhandig uit de 3D-printer liet rollen. Hij doopte het geweer The Liberator, verwijzend naar zijn opvattingen. Wilson is een radicale vrije-marktaanhanger, een crypto-anarchist en groot voorstander van de Second Amemdment van de Amerikaanse grondwet, dat bepaalt dat iedereen het recht heeft om wapens te dragen.

In Maart 2013 kreeg Wilssons bedrijf Defense Distributed al een licentie om de pistolen te maken en eventueel te verkopen. Naast The Liberator, die volgens de maker staat voor vrijheid, wil het bedrijf andere 3D-objecten gaan printen, zoals kogelhulzen, automatische geweren en granaten.

Misvormd stuk plastic
Journalist Michael Persson zag de korte documentaire over Wilsson en dacht: is het werkelijk zo makkelijk? Hij haalde voor de Volkskrant (17 mei 2014), een 3D-printer (Ultimaker 2) in huis, downloadde de juiste bestanden en drukte op ‘print’. Een paar uur later zat hij met een misvormd stuk plastic op schoot. “Dat pistool zou ik niet snel gebruiken.”

"Technologisch gezien is het inderdaad best makkelijk om een vuurwapen te maken. Maar om het wapen ook accuraat en herhaaldelijk te laten vuren, zonder te blijven steken of opgeblazen te worden - daar zijn 3D-printers nog ver weg van, zegt Hern." Het kruit en de kogels moeten dan ook nog gemaakt worden.


AK 47 Ganesha
Ondertussen flitst de M.I.A. als een soort Ganesha met armen van Ak47’s langs en dansen kiddo’s op straat tussen filmende drones. Let wel, het zijn drones in vredestekenvorm en met een fluorescerend kleurtje. Ze dartelen als vlinders boven de dansende meisjes, zichtbaar voor iedereen in de helblauwe lucht.

 

De clip Double Bubble Trouble wordt ondersteund door beats van de Nederlandse formatie The Partysquad. Bekijk 'm hieronder.