Art, Film, Media, Photography

Lea (94) blogt dagelijks en krijgt mantelzorg via haar robot

Shinta Lempers Apr 23, 2015

Lea Ralli is 94 jaar, leeft in Rome, heeft een eigen blog en woont samen met Mr. Robin. Dat is niet de naam van haar echtgenoot. Mr. Robin is het koosnaampje dat ze de robot die in haar huis geplaatst is toebedeelde. Lea schreef talloze boeken in haar leven. Op haar oude dag tikt ze als een jonge debutante nog steeds menig verhaal weg op haar flitsende Mac.

De superslimme giraf
GiraffPlus, zoals de robot eigenlijk heet, is een complex systeem dat activiteiten in huis kan monitoren. De robot verzamelt data afkomstig van een netwerk van sensoren, die zowel op het lichaam als op huishoudelijke apparaten geplaatst zijn. Sensors kunnen de bloeddruk, zuurstoflevels en bloedsuikerspiegelgehalte meten. Ook kunnen ze detecteren of iemand valt en de cognitieve prestaties in de gaten houden. Dit laatste is belangrijk om te beslissen of een ouder iemand nog in staat is om zelfstandig te wonen. De diensten die de robot verleent kunnen specifiek toegespitst worden op de behoeften van de oudere en de zorgverlener. GiraffPLus, of Mr. Robin, wordt namelijk op afstand bestuurd door een mantelzorger of familielid.

Bellen met Lange Jan
Hoe dat werkt: de robot ziet eruit als een onderstel met een enorme nek (vandaar), die een tablet-achtige telepresence-interface draagt. Het ziet er vervolgens uit alsof de oudere Skypet met iemand.
"Because you are a computer lover, you need to pay more attention to your back", zegt de zorgverlener van Lea tegen haar vanaf de tablet. Ze vindt dat hij moppert en zegt glimlachend dat hij haar iets te veel bespioneert.

Virtueel op bezoek
Er zijn in Europa op dit moment in totaal zes ouderen die samenwonen met de robot in kwestie. Twee van hen wonen in Italië, twee in Spanje en twee in Zweden. GiraffPlus haalt ouderen uit hun sociaal isolement. Dochters, kleinzonen die in het buitenland studeren en verzorgers kunnen virtueel op bezoek komen.

De robot als redder in nood
Ook kunnen professionals en familie gealarmeerd worden als oma bijvoorbeeld gevallen blijkt te zijn en al dertig minuten niet bewogen heeft. Het intelligente systeem kan bijvoorbeeld ook aangeven dat een raam open staat, of dat de bloeddruk van de testpersoon flink is gestegen.

En als maatje
Oma Lea: "It gives me comfort because my children live far away and I live alone out of a personal choice. Now that the robot lives with me I feel safer."
Lea is als pientere lady met een heldere geest de perfecte pilotparticipant. Het project vraagt namelijk input van de gebruikers, zodat het systeem op den duur  steeds slimmer kan interacteren met en zich kan inleven in de gebruiker. Op die manier kan de robot de eigenlijke capaciteiten van iemand en zijn of haar behoeften adresseren.

Nederlandse pilot
Het Giraffplus Project wordt ondersteund door de Europese Unie en zal geïmplementeerd en geëvalueerd worden in minstens vijftien Europese landen. Die evaluaties geven vorm aan de uiteindelijke versie van de Lange Jan onder de huisrobots. Het project is een mooie manier om ouderenzorg te verbeteren met technologie. We zijn benieuwd of de uiteindelijke versie ook gebruik kan maken van iPads of andere gangbare tablets. En uiteraard kijken we uit naar een pilot in een Nederlands verzorgingstehuis.

Bekijk hieronder het innemende filmpje waarin Nonna Lea, zoals ze door iedereen liefkozend genoemd wordt, vertelt over haar huisgenootje. En dit is trouwens haar blog en Twitter-account.
 

 

Dit artikel is geschreven voor Mobiles For Good. Ga naar mobilesforgood.nl voor meer informatie over wat mobiele technologie voor maatschappij kan betekenen.