Media

Kickstart je gezondheid in 2015: 10 bio-hacking apps & gadgets

Brenda Knoll Jan 03, 2015

Minder koffiedrinken, internetten en een diagnostisch laboratorium voor thuis. De quantified trend, waarin het hacken van je eigen gezondheid voorop staat, houdt in 2015 nog even aan.

1. MoodMetric
Wie is er nou niet opgegroeid met de bekende moodringen die verkleuren aan de hand van je stemming? De MoodMetric is een variant op dit idee en meet door huidgeleiding jouw stemming. Draag ‘m met trots en vergroot je emotionele intelligentie.

 

2. Cue
Van vruchtbaarheid, griep, testosteron tot vitamine D, deze kit biedt diagnostiek voor thuis. Door Cue te voorzien van een druppel bloed, speeksel of een sample nasaal snot lees je in de app je gezondheid af. Niet alleen kun je in een oogopslag zien wat jou mankeert maar ook geeft de app tips om snel aan te sterken. Cue bestel je voor 199 dollar, maar dan sta je wel op de wachtlijst.

 

3. Up Coffee
Het is algemeen bekend dat je van te veel cafeïne moeilijk in slaap raakt. Daarom ontwikkelden de quantified specialisten van Jawbone deze app, waarmee je de inname van cafeïne meet. Op basis van jouw geslacht, gewicht en cafeïne-tolerantie schat deze app wanneer het voor jou tijd is om te gaan slapen. En als je een Jawbone Up bezit, kun je deze gegevens ook koppelen aan je slaappatroon.

 

4. Fineck
Veel uren achter een computerscherm doorbrengen of druk boven de boeken hangen is niet prettig voor je nek. Pijn of spanning in hoofd, nek en schouders is vaak het gevolg. Fineck is een halssnoer dat waarschuwt wanneer je een verkeerde houding aanneemt. Is het kwaad al geschied? Dan heeft de app ook nog spelletjes die je met Fineck kunt spelen waarbij je jezelf los masseert. Deze Kickstarter kun jij tot 10 januari 2015 backen en de levering wordt al verwacht in april 2015.

 

5. De slimme snackautomaat
Door gezichtsherkenning checkt deze automaat jouw leeftijd, bouw en stemming. Zo bepaalt de slimmerd of je keuze voor die snack wel verstandig is. Door het aanmaken van een persoonlijke account kan deze machine ook je gezondheidsstatus en koopgeschiedenis onthouden wat de tool een ideale stock achter de deur maakt voor mensen met weinig zelfcontrole. Deze ‘computer says no’ als je voor de derde keer in een week een chocoladereep wil bestellen. 

 

6. Check My Level
Om het maximale uit je training te halen moet je weten wanneer het tijd is voor rust en herstel. Check My Level meet de respons uit spieren en zenuwen door het afvuren van lichte elektrische lading op jouw hand. Door het invullen van eigen observaties in de app verkrijg je inzicht in de herstelperiode die jouw lichaam nodig heeft. Op lange termijn voorkom je zo overtraining en blessures.

 

7. ALTRUIS
Ben je 24/7 verbonden maar gaat dit ten koste van je productiviteit? Misschien is het dan tijd voor een digitale detox. De Cleopatra collectie van Kovert Designs is bijzonder geschikt bij het doorbreken van dwangmatig online gedrag. Zo bepaal je in de app welke berichten er toe doen en de mate waarin je online bereikbaar wil zijn. De juwelen zullen dan alleen trillen bij informatie die hoog op je prioriteitenlijst staat. Deze sieraden zijn esthetisch vormgegeven en een beetje aan de prijzige kant maar een musthave wanneer je mindfull online wil zijn.

 

8. F.lux
Spendeer jij ‘s avonds veel tijd aan jouw tablet, pc of smartphone? Dan zou het kunnen zijn dat je minder goed in slaap komt door het blauwe licht dat wordt uitgestoten door deze schermen. Omdat dit blauwe licht zonlicht imiteert, houdt het ons wakker. Om dit probleem te omzeilen installeer je Flux. Dit stukje software maakt ‘s avonds het licht van je scherm zachter waardoor jij makkelijker in slaap valt. Flux werkt op OSX, iPhone en iPad met jailbreak. Android-gebruikers wijken uit naar een app als Twilight.

 

9. Wello iPhone case
Deze case voor de iPhone 4s, 5, en 5s bezit speciale sensoren en meet bloedruk, hartslag, zuurstof in je bloed, temperatuur en longfunctie. Ook kun je met Wello een eclectrocardiogram (ECG) maken. De batterij van dit hoesje gaat twee maanden mee en in de app kun je meerdere accounts aanmaken voor familie en/of vrienden. Voor slechts 200 dollar bespaar jij met zelfdiagnostiek heel wat euros op je no-claim. Door immense populariteit is de pre-order inmiddels gesloten en is het wachten op een nieuwe batch Wello’s.

 

10. Zenytime
Wanneer je dagelijks vergeet voldoende diep adem te halen kan dit ten koste gaan van je gezondheid. Deze mobiele games speel je met je ademhaling, je blaast hierbij in de “puck”. Door bijtijds de broodnodige adempauzes in te lassen ervaar je na een tijd meer rust, helderheid en energie.