Art, Media

In de file voor de Google Glass

Shinta Lempers Jul 30, 2013

Event-report van de workshop DIY Augmented Reality en Google Glass

Van een student 3D-design tot schrijvers van een hoorspel; de workshop DIY Augmented Reality en Google glass trok gisteravond een gemêleerd maar uiterst geïnteresseerd gezelschap. Sander Veenhof lokte met zijn levendige presentatie bij menig toeschouwer al een monalisalach uit. Zijn Augmented Reality-projecten zijn vaak een reactie op ontwikkelingen om ons heen, maar zijn soms ook gewoon grappig. Zoals de virtuele kikker die na een lik over het smartphonescherm ‘actief’ wordt, net als de Zuid-Amerikaanse pad die door dezelfde handeling een hallucinerende werking krijgt. Tegelijkertijd is de virtuele kikker ook weer een reactie op de kritiek die leeft ten opzichte van Augmented Reality, namelijk dat het niet tastbaar zou zijn.

Het project waarmee Sander dit jaar op De Parade staat, ‘Meet your stranger’, is ook een antwoord op het anti-sociale effect van de smartphone. De telefoon fungeert hier juist als sociaal bindmiddel; je vindt elkaar via je schermpje, waarna een virtueel decor en een filmscriptje verschijnt. Een soort DIY toneelspel met de smartphone als regisseur. In de toekomst zou de digitaal kunstenaar de smartphone in Meet your Stranger graag vervangen door een Google Glass, maar dat is nu nog een bucketlistwens.

Ronald van der Lingen (Layar) is wel al een van de weinige Nederlanders die tweet, belt, surft, navigeert en files ontwijkt via de brilvan ’s werelds grootste zoekmachine. Hij haalde hem op in New York, waarna hij meteen geconfronteerd werd met het onmetelijke IQ van de kijkers. “Ik kreeg een waarschuwing dat ik mijn vlucht moest halen, want Glass was al op de hoogte van mijn vliegschema.” Of Ronald de eerste in Nederland was met een Google Glass durft hij niet met zekerheid te zeggen. “Het staat niet op Twitter, maar ik heb nog niemand gevonden die me voor was.”

Volgens het hoofd research en development bij Layar is de Google Glass alles behalve een volgende stap in de anti-socialisering die de smartphone-epoche heeft ontketend. “Waar de verbinding met de werkelijkheid door smartphones wegvalt, ben je met de glass altijd verbonden met de virtuele wereld maar stap je er ook zo weer uit.” De bril maakt volgens hem minder inbreuk op je bezigheden, omdat je actief naar het schermpje boven je oogveld moet kijken. Hoe dit precies werkt konden de deelnemers vervolgens zelf ervaren. De belastingstelling was groot; tot de laatste minuut was de bril druk met opdrachten uitvoeren. “Ok Glass; call wife.” Ronald grinnikte, de demostand heeft een marge voor dubieuze verzoeken ingerekend en negeerde de opdracht dan ook compleet.

Glass werkt niet zoals een telefoon, in plaats van apps die je installeert gebeurt alles via de cloud. Facebook, Twitter en Elle zijn drie voorbeelden van ‘derdenservices’ die geïntegreerd zijn in de Glass. De bril opdracht geven om een foto te maken en meteen op social media te delen gaat dan ook vlekkeloos, maar het is nog niet mogelijk om met bijvoorbeeld Layar te werken in Glass. Ronald gelooft wel dat de ontwikkeling naar apps-integratie er snel aankomt. Layar, die internationaal pionierde met Augmented Reality op de smartphone, maakte het de rest van de avond mogelijk dat de deelnemers hun eigen AR-content kunnenmaken. Benieuwd? Experimenteer zelf met Layar Creator en maak in een paar minuten van posters, advertenties, covers of visitekaartjes visuele  pretparken.

Betekent de Google Glass voor jou vooruitgang of juist niet?