Media

10 beroepen die perfect zijn voor Google Glass

Brenda Knoll Oct 21, 2014

Ook al blijft zo’n Google Glass ontoegankelijk voor de de gemiddelde medemens – want prijzig en je ziet er toch wat ‘opvallender’ uit – nut heeft hij zeker. Wij voorzagen alvast tien handige toepassingen van deze slimme brilcomputer.

1. Kok
Roy Choi heeft een fusion foodtruck in LA. En waar eten is, is geen plaats voor een laptop. In plaats van met zijn vieze vingers op een onhygiënisch toetsenbord te tikken vraagt Roy aan zijn slimme bril wat inspiratie. Zo weet hij handig in te springen op de feestdagen en mixt hij met hetzelfde gemak voor St.Patrick’s wat Irish stew en een burrito.

 

2. Atleet
Stel je speelt tennis in de wereldtop. Hoe ga je dan je agenda beheren? Juist, met een Google Glass. Zie hier hoe sterspeler Bethanie Mattek-Sands zich voorbereidt op Wimbledon en zelfs op de baan haar Glass inzet. Zo kun je altijd je eigen match opnemen en terugspoelen naar de verbeterpunten.

 

3. Politie
In Dubai loopt de politie binnenkort met een Google Glass op. Een app met gezichtsherkenningssoftware geeft de agenten een alert wanneer ze met een gezochte crimineel van doen hebben. Maar voor het zover is mogen de agenten eerst een pilot doen waarin ze met Glass op verkeersovertreders gaan jagen. Uiteraard wel in een 400.000 dollar kostende Lamborghini.

 

4. Vertaler
Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Google Glass real-time ondertiteling biedt aan doven en slechthorenden. Zo hoeven zij geen twee keer meer te vragen wat je net zei. Doordat de microfoon van een Android-telefoon het geluid opvangt wordt dit omgezet door spraakherkenning en verstuurt als tekst naar de Glass. Articuleer je niet duidelijk genoeg? Dan kun je eenvoudig een typo corrigeren op je mobiel. Dezelfde technologie kan ook worden ingezet bij het vertalen van gesproken tekst in het Engels, Spaans, Frans, Russisch, Koreaans en Japans.

 

5. Veldonderzoeker
In Nepal worden neushoorns met uitsterven bedreigd. Tijdens veldonderzoek ben je meestal aantekeningen aan het maken op pen en papier die je later moet uitwerken. Met Glass kunnen natuurconservators op locatie aantekeningen en foto's maken waardoor ze nooit meer een detail over het hoofd zien en zo hetzelfde werk kunt doen in de helft van de tijd.

 

6. DJ en producer
Young Guru is een muziekproducer, DJ en Glass Explorer. Inspiratie haalt hij met Glass van de straat. Doordat je bij elke muzikale ingeving geen mobiel uit je broekzak hoeft te toveren, haal je met het grootste gemak geluiden binnen. Dat bespaart weer een dagje – of wat – aan crate digging.

 

7. Boer
Klasien van der Zandschulp is een grote speler op het gebied van interactieontwerp. Voor Google Glass ontwierp ze een applicatie die handig van pas zou komen op de melkveehouderij van haar broer Teunis. Door het scannen van de barcode krijgt haar broer een statusupdate van de koe in kwestie. De applicatie is nog een concept, maar zou wel een uitkomst zijn voor B(r)oer Teunis. 

 

8. Fotograaf
Fotografe Daphne Horn mocht als een van de eerste Nederlanders een Glass in ontvangst nemen maar dat haar eerste Glass het al na 3 maanden begaf kon ze niet voorzien. Het stuk werd opgenomen in de collectie van het Haagse Museum voor Communicatie. Inmiddels is ze voorzien van een nieuwe Glass waarmee ze onder andere een kijkje geeft op wat een glass met (on)toevallige posers doet. Zo werpt ze een nieuwe blik op de wereld van documentaire fotografie.

 

9. Brandweerman
Ontmoet Glass explorer Patrick Jackson die in zijn vrije uurtjes een app schrijft voor zijn collega’s bij de brandweer. Zo kunnen zij sneller, veiliger en slimmer handsfree te werk gaan bij het blussen van branden en het redden van mensen in nood.

 

10. Arts
Marlies Schijven was de eerste chirurg die Google Glass inzette in de operatiekamer. “De Operatie is simultaan gestreamed naar een tweede chirurg met een Google Glass op een conferentie, en dus gelijktijdig naar YouTube. Ik wilde kijken of dit überhaupt technisch mogelijk was, of de Glass in staat was om de barrières die Google heeft opgeworpen te doorbreken. Je kunt normaal gesproken namelijk alleen streamen naar Hangouts, maar naar een andere Google Glass kan blijkbaar dus ook.” In dit interview met Firestarters vertelt ze waarom de bril zo waardevol kan zijn in de operatiekamer.