Media

Event report: Firestarters Experience – Haptic revolutions

Krista Ramakers Mar 05, 2015

Donderdagavond, 26 februari. De Firestarters Studio is meer dan goed gevuld met zo’n 65 deelnemers van uiteenlopende leeftijden, die vanavond aan den lijven zullen ervaren hoe ver de ontwikkelingen op het gebied van haptische technologie inmiddels gevorderd zijn. Het verslag van een avond vol bijzondere ervaringen.

Voordat de deelnemers vier haptische technologieën zelf kunnen ervaren, is het woord aan de initiatiefnemers om de technologieën te introduceren. Aduen Darriba Frederiks, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, bijt het spits af. In zijn onderzoek staat sociale aanraking op afstand en het effect daarvan centraal. Met aanraking op afstand door middel van aanraakgevoelig textiel, wil het onderzoeksteam onder andere inspelen op de behoeften van doofblinden, die sociale aanraking nodig hebben om te weten dat er iemand in de buurt is, om mee te kunnen communiceren over hun behoeften. Fredric Petrignani gaat hier verder op in met Frebble, een device dat zich ook op sociale aanraking richt. Dankzij Frebble kunnen gebruikers op afstand elkaars handen vast houden. De beweging die gevoeld wordt in de devices wordt daadwerkelijk beïnvloed door de beweging van een ander, op afstand.

De volgende spreker is Iskander Smit, interaction designer die met behulp van wearables een brug probeert te slaan tussen de digitale en analoge wereld. Hij verkent de mogelijkheden van haptische interactie en focust zich op het ontwikkelen van communicatie op basis van trillingen uit wearables. Het team van Elitac focust zich net als Smit op haptische feedback, maar dit maal in de vorm van kleding. Zij passen dit toe in kleding, ter preventie, veiligheid en herkenning. De kleding, uitgerust met trillers, kan feedback geven om slechtzienden te ondersteunen bij navigatie, maar ook waarschuwen voor gevaren.
Het team van Microsure introduceert een robotisch systeem, dat bovenmenselijke precisie mogelijk te maakt in micro chirurgie. Het systeem vergroot de precisie van de chirurg, door bewegingen te verkleinen en de hand van de gebruiker te stabiliseren. Daarnaast geeft het systeem feedback in de vorm van trillingen als de chirurg buiten het operatiegebied dreigt te komen met zijn tools. 

Dan is het aan de deelnemers zelf om in actie te komen. Een gedeelte van de groep wordt meegenomen naar de elfde verdieping van het Vodafone kantoor. Daar leggen ze geblinddoekt en getooid met een haptic vest van Elitac een parcours. Een mede-deelnemer heeft de taak hem of haar aan te sturen. Dit is niet geheel onverdienstelijk: het snelste duo wordt namelijk beloond met de haptische wearable Woojer. Terwijl de deelnemers worden getrakteerd op uitzicht op de Skyline van Amsterdam hun beurt afwachten, testen anderen hun chirurgische skills op de robot van Microsure, proberen ze een boodschap door te seinen naar de ander met behulp van trillingen, of houden ze elkaars hand vast met behulp van de Frebble.

Na zo’n anderhalf uur is het einde van de avond in zicht en wordt er overgegaan naar de prijsuitreiking van de Woojer en de afsluitende borrel, waar we enthousiaste reacties horen over de invulling van deze geslaagde haptic experience.