Media

Drones die goed doen: 9 nieuwe toepassingen

Brenda Knoll Dec 04, 2014

In onze documentaire ‘Old MacDonald had a drone’ heb je vast al gezien hoe boer en milieu met drones hun voordeel halen. Ook buiten de akker dragen deze onbemande vliegtuigen bij aan een betere wereld. Zie hier de 9 nieuwste drone-toepassingen.

1. Drones voor speciaal beeldmateriaal
Waar pasgeleden de media uitgebreid berichtten over het drone-filmpje van de Utrechtse Domtoren, is er nu een prachtige video opgedoken van het verlaten en nog steeds radioactieve Tsjernobyl. Ook de filmindustrie in Hollywood heeft de drone inmiddels ingezet waardoor dure en milieubelastende helikoptervluchten overbodig worden.

 

2. Drones tegen luchtvervuiling
Ontwerpcollectief NAS-DRA heeft een zelfvoorzienende parasitaire drone ontworpen die zich vastketent aan billboards in Hong Kong. Overdag spreiden ze hun vleugels en zuigen ze zich vol met de luchtvervuilende stoffen waarna ze ‘s nachts onder hitte van neonlampen deze schadelijke stoffen omzetten in CO2. Die Co2 is het begin van mini-tuinjes op de robotvleugels. Dit organische restmateriaal kan vervolgens worden gebruikt bij de productie van bio-gas. De energie die overblijft, kan de robot zelf gebruiken. De drone is dus geheel zelfvoorzienend en draagt bij aan een beter milieu.

 

3. Wifi-drones
Niet iedereen in de wereld kan op het internet surfen. Daarom zal het initiatief Internet.org tussen 2017 en 2019 drones lanceren die aan ontwikkelingslanden internet verstrekken. Deze drones werken op zonne-energie en zullen zich op zo’n twintig kilometer hoogte begeven boven Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Een wifi-drone zal bijna net zo groot zijn als een Boeing 747, maar daarentegen niet zwaarder wegen dan 4 autobanden.

 

4. Drones voor border-patrol
Het meer dan 3000 kilometer strekkende grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico wordt tot op heden gescheiden door een hekwerk van zo’n 1000 kilometer. Ook al worden er in dit gebied al sinds 2003 drones ingezet, nog steeds bereiken drugstransporten en illegale arbeiders de VS. Vandaar dat de tijd rijp is voor een nieuw type drone, die vanuit de lucht drie dagen lang content opneemt waarna dit materiaal over eerder geschoten opnames wordt gelegd. Wanneer er onverklaarbare sporen op de weg te zien zijn, zoals voet- of bandensporen maar soms ook afval, zal ook dit gebied worden afgezet met grondsensoren en hekwerk.

 

5. Drones voor onderhoud
Nu er steeds meer vraag is naar mobiele data, groeit het aantal mobiele torens gestaag. Aan al deze torens moet natuurlijk ook onderhoud worden gepleegd. Een risicovolle taak die tot nu toe wordt uitgevoerd door de mens. Inmiddels gebruikt het Amerikaanse bedrijf Fluke Networks een drone voor onderhoud op grote hoogte. Niet alleen maakt deze drone hoge resolutie foto’s en videobeelden maar kunnen er ook vanaf de grond analyses worden uitgevoerd waardoor deze risicovolle job veel veiliger en ook sneller gedaan kan worden.

 

6. Drones voor het detecteren van landmijnen
CAT UAV is een drone die door middel van luchtfoto’s vermeende mijnenvelden opspoort. Niet alleen is deze manier van het detecteren van landmijnen veel veiliger voor mensen maar ook voor dieren aangezien deze nog te vaak worden ingezet bij het opsporen van de ondergrondse boosdoeners.

 

7. Drones voor mensen met een beperking
In het Taking Autism To The Sky-project worden drones ingezet om de vaardigheden van kinderen met autisme te vergroten waardoor ze uiteindelijk meer kans hebben op een baan. En ook mensen die vanwege een handicap aan huis gekluisterd zijn, kunnen door de drone weer iets van de buitenwereld zien. De 36-jarige meervoudig verlamde computer expert Stuart Turner werkt momenteel samen met wetenschappers van de Brown Universiteit aan een drone die door hoofd- en oogbewegingen te besturen is. Hij sprak over zijn project op het Wired evenement in 2014.

 

8. Drones voor oceaanresearch
Wie had ooit gedacht dat de verontreiniging van de oceaan is af te lezen uit walvissnot? Juist. De Snot Bot vliegt over een walvis en verzamelt snotsamples uit het spuitgat van dit zoogdier. Vervolgens kunnen marinebiologen dit snot screenen op ziektes, stress en genetica en aan de hand van deze data bepalen hoe gezond de oceaan is.

 

9. Drones voor vluchtelingenhulp
Voor veel vluchtelingen roepen drones associaties op met oorlog. Het Syria Airlift Project probeert de negatieve impact van de luchtrobots teniet te doen door hun drones uit te rusten met voedsel, water en medicijnen. Omdat bemande vrachtvliegtuigen vaak niet toegestaan worden door de Syrische overheid, is de drone hét aangewezen medium dat onder de radar in humanitaire hulp kan voorzien.