Art, Fashion, Film, Media, Photography

Do-good-drones: 11 vliegende weldoeners in aantocht

Brenda Knoll Nov 27, 2014

De drone is van oorsprong een militaire uitvinding en wordt nog steeds veelvuldig ingezet voor duistere doeleinden. Dit is te wijten aan het menselijk handelen en niet aan de technologie. Er zijn namelijk ook steeds meer drones in aantocht die de aarde een betere planeet maken. Hieronder elf do-good-drones:

1. Waveglider
De Waveglider is gebouwd om onderzoekers meer informatie te verschaffen over het ontstaan van tyfoons. Dit onderzoeksinstrument geeft bij snelheden van zo’n  320 km per uur data over de beweging van golven, stroming en wind in het epicentrum van de storm. Op deze manier dragen deze gegevens bij aan het verbeteren van bestaande alarmeringssystemen zodat er bij een volgende orkaan minder slachtoffers zullen vallen.
Naast het voorkomen van een ramp wordt de Waveglider ingezet bij de verkenning van onontdekte stukken oceaan en kan ze de toxiciteit van water meten.

 

2. Activisme
Ooit begonnen als een klokkenluider bij een gewelddadige arrestatie, werd Tom Zebra meerdere malen zelf ten onrechte door de broeders in het blauw opgepakt. Inmiddels is hij het Free Tought Project begonnen en vliegt zijn drone over het bureau van het LAPD om bewijs te verzamelen over de wetsovertredingen door de Amerikaanse politie. En daar zijn de wetsdienaren natuurlijk niet van gediend. Omdat de wetgeving omtrent het gebruik van drones tot dusver nog niet is aangescherpt, kan Zebra zijn project voortzetten. De vraag is alleen voor hoe lang nog.

 

3. Lawinegevaar
De volgende keer dat je off-piste gaat zou je deze buddy mee moeten nemen. Bij een lawine verlaat deze door zonne-energie opgeladen drone zijn post, waarschuwt het reddingsteam en tagt het lawinegebied met een felle kleur. Mocht de drone overlevenden detecteren dan markeert hij deze plaats met een andere kleur. Zo bespaart deze lifesaver het reddingsteam vele zoekuren waardoor de overlevingskans grote is. Voor nu is de drone nog een concept maar het nut mag duidelijk zijn.

 

4. Drone-art
'Make art, not war' moet multimedia kunstenaar KATSU gedacht hebben. Voor zover wij weten heeft een kunstwerk nog nooit een leven gered, maar kunst maakt onze cultuur wel rijker. Hang een spuitbus aan een drone en begin met schilderen. Door de naar rechts roterende propellers spat er altijd wel een abstract kunstwerk uit deze Pollock-bot. 

 

5. Smart Aid Drone
De tijd tussen een ongeval en het arriveren van de hulpdiensten bedraagt meestal zo'n vijftien minuten. Omstanders doen hun best, maar een gebrek aan EHBO-benodigdheden bemoeilijkt burgerhulp ter plekke vaak.  Een smsje naar deze drone zorgt ervoor dat in een knipoog een vliegende verbandtrommel neerdaalt.Ook deze drone is nog een concept, namelijk van een student productontwerp, maar wie weet wat de toekomst ons gaat brengen.

 

6. Dierenleed in de bio-industrie-bestrijder drone 
Niet alle boerderijdieren staan van blijdschap in de wei te loeien. Sinds het invoeren van het ‘ag-gag’ beleid in de de VS wordt opsporing van dierenleed en milieuvervuiling bemoeilijkt door een verbod op het vastleggen van dat leed. Journalist Will Potter hoopt met zijn Kickstarter-project verandering hierin te brengen. Het idee is om mega-stallen vast te leggen met dronefotografie. Al eerder legde de drone van fotograaf Mishka Henner gigantische milieuverontreiniging vast bij mega-farms. Het uiteindelijke doel van Potters’ Kickstarter zal een documentaire en e-book zijn, waarin de agrarische overtredingen worden vastgelegd en aangetoond.

 

7. Precisielandbouw-drone
Niet alle mega-stallen zijn evil. De drone zou een goede boer ook behoorlijk wat tijd en geld kunnen besparen. Met een drone kunnen gewassen gemonitord worden en water efficienter gebruikt worden. Dit noem je precisielandbouw.  Boeren ontdekken op deze manier vroegtijdig welke gewassen zie en welke delen vna het land teveel bemest of met pesticides behandeld worden. Een win-win voor de boer en het milieu.

 

8. De Dronocopter
Altijd zelf al eens willen vliegen in een drone?  Dit is een stuk duurzamer dan een ritje in een reguliere helicopter. Daarnaast biedt de Volocopter ruimte aan twee personen en kan hij zo’n 100 kilometer afleggen. Ook claimen de bouwers dat deze helikopter veiliger is dan een regulier toestel omdat hij is uitgerust met een automatisch controlesysteem.

 

9. Drones voor natuurbehoud
In 2012 richtten twee onderzoekers – waaronder Nederlandse primatendeskundige Serge Wich – hun natuurorganisatie Conservationdrones.org op. Deze drones zorgen ervoor dat lokale overheden – die vaak de middelen ontberen – mogelijk om dier en milieu vanuit de lucht te observeren en beschermen. Deze goedkope en eenvoudig te wordt nu onder andere ingezet tegen overbevissing in het Centraal Amerikaanse Belize.

 

10. RP SearchServices
Deze Amerikaanse non-profit organisatie levert drone-data en allerhande luchtverkeersinformatie en is multi-inzetbaar. Zo zijn ze gespecialiseeerd in opsporing van vermiste personen, ondersteuning aan rampen, branden en pro natuurbehoud. Deze drones zijn overal voor in te schakelen en hebben deze zelfs nog bijgedragen aan het oprollen van een mensenhandel in Tijuna, Mexico.

 

11. Bezorg-drones
Amerikaanse ketens Amazon en Dominio’s zijn hun plannen voor bezorging per drone al uitvoerig aan het testen en in een luxe hotel in Californië kun je zelfs Champagne laten bezorgen per drone. Toch zal een bedrijf als PostNL zijn plannen nog even in de koelkast moeten zetten, want helaas is het in ons land nog verboden om drones in te zetten voor commercieel gebruik.