Art, Fashion, Film, Media

De oneindige mogelijkheden van de Oculus Rift

Brenda Knoll Nov 19, 2014

Kruip in het lichaam van een ander, maak een tour door je toekomstige huis, vlieg onder bruggen en overwin je angsten. Deze 8 toepassingen van Virtual Reality gaan voorbij aan het binnenstappen van een game.

1. Retail en productdemo's
Steeds vaker zal de Oculus Rift worden ingezet voor intensievere productbeleving. Zo hees het merk 5gum wat vrijwilligers in een tuigje en zette ze een Oculus Rift op. Hierdoor kon er een ‘vliegende’ reis gemaakt worden door de virtuele werelden van de verschillende smaken kauwgum. Door het toevoegen van een Kinect-camera waren in het beeld ook de handen zichtbaar zodat je bliksemschichten kon afvuren in het landschap.

 

2. Virtueel reizen
Of je door een beperking geen trektocht door de jungle kunt maken, geen geld hebt voor die reis naar Japan of een semester college wil volgen aan Harvard: Virtual Reality zal landsgrenzen doen verdwijnen. Natuurlijk zal er voor die extra realistische touch nog wel iets aan de haptische feedback gedaan moeten worden, maar dankzij VR zal het voor iedereen in de toekomst mogelijk zijn om op reis te gaan vanuit je eigen stoel. En mocht je niet de middelen bezitten om een Oculus Rift aan te schaffen, dan kun je altijd beginnen met het aanschaffen van een Google Cardboard waardoor je met een Android telefoon of iPhone al voor $25 kunt vliegen over the Great Barrier Reef.

 

3. Het ontdekken van de ruimte
Dat reizen ook voor de wetenschap geen gek idee is, bewees NASA ruim een jaar geleden al met onderstaande demovideo. Door de Oculus VR te combineren met een Kinect is het mogelijk om op afstand een robotarm te besturen (telepresentie). Zo kan er vanaf aarde onderhoud verricht worden aan het ISS zonder dat de astronaut hoeft te vrezen voor moordend ruimteafval.

 

4. Chirurgie
Inmiddels bestaan er talrijke software-programma’s om een operatie nauwkeurig te simuleren. Maar een kijkje over de schouder van de chirurg kan voor een arts in opleiding natuurlijk nooit kwaad. Al voor $350 dollar is het mogelijk om met de Oculus VR eens de andere kant van de operatietafel mee te maken. Ook bestaat er inmiddels een militair programma dat door middel van Virtual Reality artsen opleidt om onder grote stress – denk oorlogsgebied –  snel en adequaat te handelen.

 

5. Mentale gezondheid
Of je nu last hebt van hoogtevrees, bang bent voor spinnen of misschien wel niet naar buiten durft (agorafobie). In een veilige therapiesetting je angsten onder ogen zien door een Oculus Rift is uiteraard veiliger dan ze in het echte leven tegemoet te treden. Inmiddels wordt Virtual Reality ook succesvol toegepast bij de behandeling van veteranen die getroffen zijn door een Post Traumatische Stress Stoornis. Hierbij worden stressvolle herinneringen in een veilige context stukje bij beetje herbeleefd waardoor uiteindelijk de stressreactie zal afnemen.

 

6. Architectuur
Architecten maken al langer gebruik van 3D schets programma’s. Hierdoor is het mogelijk om op een computerscherm met pijltjes door het nog te realiseren pand te wandelen. Maar hoeveel spannender is het om zonder controller alvast virtueel een kijkje in het te realiseren gebouw krijgt? Het bedrijf ArchVirtual heeft inmiddels meerdere demo's gerealiseerd en wellicht is het over een tijdje ook mogelijk om met jouw eigen architect een virtuele tour te maken.

 

7. 3D modelleren
Programma’s om virtuele 3D-objecten te tekenen zijn niet nieuw. Maar voordat je met deze programma’s uit de voeten kunt, ben je vaak al een week verder. Vandaar dat de mensen van VRClay het digitaal boetseren vereenvoudigen door het gebruik van een Occulus Rift en twee controllers. In de toekomst zou een dergelijk programma zelfs de mogelijkheid bieden om je geboetseerde 3D-sculptuur uit te printen door middel van een 3D-printer.

 

8. Onmogelijke ervaringen
Door middel van de virtual reality bril kun je al ervaren hoe het is om net als John Snow de lift te nemen naar Castle Black en door middel van de Birdly-installatie vlieg je onder en over bruggen door de stad. In het Pretender-project van de Londense kunststudent Yifei Chai kun je zelfs een dag wisselen met de andere sekse waarbij de ander zelfs zijn lichamelijke sensaties aan jou doorgeeft.