Art, Film, Media, Music

Beat de herfstblues met deze 9 gadgets en apps

Brenda Knoll Oct 22, 2014

Door wind, regen en kou wordt onze stemming er niet beter op. Gebrek aan zonlicht zorgt bij velen voor minder energie. Bij sommige mensen komt het zelfs tot een winterdepressie. Herkenbaar? Deze 9 hightech oppeppers brengen wat zon in jouw donkere dagen.

1. Spring
Als het weer buiten minder wordt, ga je ook minder snel een blokje om. En toch is actief in beweging zijn een goede manier om van je herfstblues af te komen. De juiste muziek kan je dan een duwtje in de goede richting geven – van de bank áf dus. Want of je nu gaat spinnen, rennen, fietsen of wandelen: voor ieder tempo heeft deze streaming muziekdienst een playlist in huis.

 

2. Valkee
Deze uitvinding van Finse bodem steek je in je oren waardoor een helder kunstlicht in je gehoorgang schijnt en zo de hersenen wakker maakt. Hierdoor verdwijnt je humeur als sneeuw voor de zon en kun je weer vol energie aan de bak. Het bedrijf onderbouwt het product met wetenschappelijk onderzoek maar er is ook een heuse sceptische tegenbeweging actief. Dick Swaab – Nederlands bekendste neurobioloog en schrijver van de bestseller “wij zijn ons brein” `– is geen fan. Van deze daglichtlampen is wel bewezen dat ze werken, maar dan ben je natuurlijk een stuk minder mobiel.

 

3. Thync
Deze startup kondigt aan volgende jaar de eerste wearable op de markt te brengen die door elektrische stimulatie je stemming zal verbeteren. Ontworpen door neurowetenschappers en ingenieurs zal deze wearable gedragen worden op het hoofd. Tot nu toe is bekend dat je via een iPhone app kan kiezen voor een energieboost of stressreductie. Over het design is helaas nog weinig bekend maar inmiddels heeft Thync al wel 13 miljoen dollar aan investeringen opgehaald.

 

4. Umbrella Here
Met rotweer ga je minder snel de deur uit en zoek je dus ook minder vaak het gezelschap van anderen op. En als je toch naar buiten gaat neem je vaak een paraplu mee. Waarom de mensen in deze tijd van het jaar juist niet samenbrengen onder een paraplu? Dit moet de maker van deze Kickstarter hebben gedacht. Op de bovenkant van de Umbrella Here zit een Bluetooth lampje dat je kan kleuren aan de hand van je stemming. Heb je zin om samen met iemand weer en wind te trotseren? Dan kleur je het lampje groen en kies rood als je liever alleen wil zijn. Tevens kun je via de app ook connecten met andere gebruikers. De eerste backers op Kickstarter kunnen Umbrella Here rond januari op je deurmat verwachten.

 

5. EmoSpark
Deze slimme kubus voorziet jou van een goed humeur. Net als met Apple’s Siri kun je met de kubus praten maar gaat de technologie nog een stapje verder doordat EmoSpark jouw gezichtsuitdrukkingen kan lezen. Ook ontwikkelt de kubus door interactie zijn eigen persoonlijkheid. De kubus werkt op Android en kan aangesloten worden op tablet, smartphone, tv of computer. Hij kan zich ook verbinden met je accounts op Facebook en Youtube zodat ‘ie precies weet welk poezelig kattenfilmpje hij moet afspelen om jou weer aan het lachen te maken.

 

6. Five Minute Journal
Het bijhouden van een dagboek kan inzage geven in eigen gedrag en overtuigingen en je hoofd opruimen, maar het kan ook een tijdrovend karwei zijn. Met deze app kun je al in vijf minuten per dag toewerken naar een positiever welzijn. Zo kun je de app elke dag een melding laten geven om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, wat goed ging die dag en/of om een cijfer geven aan je stemming. Je antwoord kan niet langer kan zijn dan twee regels waardoor je binnen de kortste keren inzage hebt in de zaken die je gelukkig maken én houden.

 

7. Taggy
Wat beurt je nou meer op dan nostalgie uit je kindertijd? Met deze app speel je een potje mobiel tikkertje met je vrienden waarvoor je wel van die bank af moet komen en ook nog eens lol hebt buiten. Nodig eerst een groep vrienden uit, selecteer de ‘tikker’ en zo snel je iemand ‘getikt’ hebt ga je als bewijs met die persoon op de foto. Je kan jezelf buutvrij verklaren in je eigen huis, maar daarvoor moet je wel in de app aankopen doen. Taggy is overigens helemaal gratis te downloaden in de App Store.

 

8. Sunsprite
Waar het in de zomer belangrijk is om geen overdaad aan zonlicht binnen te krijgen, kom je in de winter nog wel eens tekort. Deze gadget werkt in zomer als winter want hij meet de hoeveelheid zonlicht je binnenkrijgt gedurende de dag. Uiteraard werkt het apparaatje op zonne-energie en is het zo groot als een USB stick waardoor je het makkelijk kan vastmaken aan je kleding, tas of portemonnee. Het werkt samen met een iOS app maar dankzij de aanwezige LED-lampjes kun je ook zien of jij jouw dagelijkse dosis vitamine Daglicht al hebt binnengekregen.

 

9. Lumiware bril
Deze cyberpunk-bril is voorzien van twee lampjes die aan de zijkant in je netvlies schijnen en produceert zo’n 2000 lux waardoor het effect van een zonnige dag wordt nagebootst. Helaas betreft het hier een afstudeeropdracht van een student productontwerp aan de Drexel Universiteit maar het nut van het mobiel opnemen van kunstmatig daglicht heeft zich inmiddels bewezen.