Media

9x haptische technologie

Brenda Knoll Feb 10, 2015

Naast visuals en audio worden tablets en smartphones steeds vaker voorzien van 3D touch. Enerzijds om de communicatie te vergemakkelijken, anderzijds puur voor de fun. Met dank aan deze 9 uitvindingen voel jij binnenkort aan de nieuwe digitale dimensie.

1. Ultrahaptics
In de toekomst vindt er steeds meer communicatie plaats in het virtuele. Zo kunnen we al apparaten besturen door het maken van gebaren in het luchtledige. Maar hoe weten we wanneer we de juiste knop hebben geraakt? Met deze vraag houdt het bedrijf Ultrahaptics zich bezig. Dankzij de door hun ontwikkelde techniek is het mogelijk om zelfs buiten het scherm ook virtuele objecten, texturen en interfaces af te tasten. De sensor in een Leap Motion leest de positie van jouw hand waardoor er ultrasone geluidsgolven op jouw vingertoppen worden afgevuurd. Het bedrijf toonde zijn product op de afgelopen Consumer Electronics Show (CES) en de reacties werden vastgelegd in onderstaand filmpje. Zo konden bezoekers onder andere een onzichtbare pingpongbal en virtuele zeepbellen voelen. Consumenten zullen nog even moeten wachten op dit sterk staaltje voelbare technologie maar het bedrijf kan al wel verklappen dat er interesse is getoond vanuit de autobranche. Ook de toepassing in games en films lijkt voor de hand te liggen.

 

2. Microsoft’s TouchMover
Dankzij deze ontdekking ervaar je een gevoel van afstand in interactie met het scherm. Afhankelijk van de druk die jij zet met je vinger beweegt het scherm naar achter. Het bedrijf illustreert deze technologie met een dwarsdoorsnede (CT-scan) van iemands hersenen. In een CT-scan zijn de hersenen opgedeeld in digitale ‘plakjes’. Wanneer je druk uitoefent op het scherm dring je dieper door in de onderste lagen. Hierdoor is het voor een arts mogelijk om op een tactiele manier door jouw hersenen te ‘scrollen’. In de toekomst hopen de onderzoekers deze uitvinding verder uit te breiden door ook structuren voelbaar te maken. Hierdoor kan een arts tijdens het aanraken van het scherm bijvoorbeeld het verschil voelen tussen week weefsel en bot.

 

3. Disney Surround Haptics
De wind voelen waaien, de regendruppels voelen vallen of misschien wel een spin die over je hand loopt. Dankzij Surround Haptics verlopen trillingen tussen meerdere punten waardoor het mogelijk is om sensaties te voelen in verschillende gradaties en richtingen. In een van de eerste experimenten voorzag de onderzoeksafdeling van Disney een stoel van deze sensomotorische drukpunten. Hierdoor verkreeg de gamer ‘live’ sensomotorische feedback en dus een epischer game-ervaring. Surround Haptics voegt niet alleen een extra dimensie toe aan games maar ook aan het bekijken van een film. In 2012 werd Surround Haptics al toegepast in een Vybe gamingpad die behoorde bij een Avengers computerspel. 

 

4. Apple’s smartwatch
Verwacht wordt dat Apple’s nieuwe paradepaardje ook voorzien zal zijn van haptische feedback. Zo zou elke interactie met deze gadget een unieke tactiele sensatie veroorzaken; een berichtje geeft bijvoorbeeld een ander buzz dan een gemiste oproep. Door de ingebouwde hartslagmeter kunnen gebruikers ook – hoe romantisch – onderling hun hartslag uitwisselen. Tijdens het navigeren kan deze technologie jou door middel van vibraties de juiste richting opsturen. Ook andere ontwikkelaars van smartwatches hebben aangekondigd deze technologie toe te voegen aan hun product.

 

5. Tactus pop-up toetsenbord
Wanneer je in bezit bent van een plat scherm vergt het typen van een berichtje de nodige concentratie terwijl je vaak op een oude toetsenbord zonder te kijken een eind foutloos wegtikt. Dankzij de introductie van Tactus zal dit verschil binnenkort minder voelbaar zijn. Tactus voorziet platte digitale schermen van een tactiel toetsenbord dat met een druk op de knop kan verschijnen en verdwijnen. Dit unieke display is voorzien van microscopisch kleine kanaaltjes waardoor een olieachtige substantie stroomt. Afhankelijk van je behoefte aan haptische ondersteuning zetten deze kanaaltjes uit. 2015 belooft het jaar te worden waarin Tactus zijn technologie gaat toepassen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar deze technologie en toepassing in de auto- en game-industrie.

 

6. TPad Phone
Dit extra laagje bevestig je bovenop een toestel met Android waardoor je smartphone ineens is voorzien van haptische technologie. Door middel van ultrasone geluidsgolven wordt er frictie verkegen. Dit principe wordt inmiddels al toegepast in een foto-applicatie waarin het contrast in een afbeelding voelbaar is.
Zo creëert de aanwezigheid van veel zwart meer frictie dan de aanwezigheid van wit. De TPad Phone is helaas nog een prototype en bedoeld voor ontwikkelaars en fanatici. Inmiddels is er ook een variant voor de tablet onder de werktitel TPad Fire.

 

7. Disney’s Tactile Rendering
Naast de ontdekking van Surround Haptics rondde Disney in 2012 een onderzoek af naar het 3D renderen van informatie door middel van elektrostatische overdracht – de technologie die we ook bij veel andere ontwikkelaars zien terugkomen. Door het verhogen of verminderen van het voltage verkrijgt de gebruiker door aanraking informatie over textuur. Van kwal tot landschap, dankzij deze technologie kan bijna elke afbeelding van voelbare sensaties worden voorzien. Disney zelf kan nog weinig melden over toekomstige toepassingen maar ook van deze uitvinding kunnen we verwachten dat we ‘m terugzien in de game- en filmindustrie.

 

8. Fujitsu tablet
Dit prototype van Fujitsu wordt dit jaar al op de markt verwacht. Dankzij de ultrasone vibraties kan de gebruiker verschillende texturen op het scherm voelen. Hierdoor voelt het scherm glad of juist ruw aan. De technologie werd al eerder door Fuijitsu gedemonstreerd met een onder andere een app voor een Japanse harp waarbij je de snaren van de harp niet alleen door middel van touch kon bedienen maar ook voelen. Ook is het Fujitsu gelukt om de vrij complexe structuur van alligatorhuid over te brengen op een plat display.

 

9. Senseg
Ook dit Finse bedrijf wil tablets & smartphones in de toekomst voorzien van 3D touch. Deze firma ontwikkelt zelf geen tablets en smartphones maar voorziet bestaande devices van een ultradunne duurzame coating waardoor tactiele effecten mogelijk zijn – De Tixel technologie. Op dit moment wordt er volop geëxperimenteerd door ontwikkelaars en is er voor verschillende devices broncode voorhanden. Zo ontwikkelde het Deense ontwerpbureau Blixt & Dunder een prototype applicatie waarmee je autoradio door middel van tactiele feedback te bedienen is. Dit zou er voor moeten zorgen dat je minder bent afgeleid op de weg. Ook ziet het bedrijf kansen in de retail waarbij online shoppers thuis de afwerking van een corduroy-jasje kunnen voelen.

 

Bekijk hier ook onze laatste Firestarters docu over Haptic Technology: