Art, Film, Media, Music

360º, de toekomst van de videoclip? Interview met Steye & The Bizonkids

Rik Hermans Nov 26, 2014

De virtuele wereld in 360º komt steeds dichterbij. Oculus Rift en Google Cardboard hebben de virtual reality-bril steeds toegankelijker gemaakt, en het lijkt een kwestie van tijd voordat het een standaard wordt. Steye Hallema, frontman van Steye & The Bizonkids, probeert er aan bij te dragen met de videoclip van zijn nieuwe single ‘What Do We Care 4’.

Technisch gezien is het al zijn derde 360º videoclip, maar dit keer, had Hallema - “Ik ben de koning van de nul euro muziekvideo” - voor het eerst een noemenswaardig budget. “Ik heb in 2009 al eens een 360º clip gemaakt. Dat was toen een van de allereersten ter wereld. Je kon zelf nog niet bepalen waar je naar keek. Dat deed ik. Het leek het me erg leuk om er iets dieper op in te gaan. Om te kijken: wat gebeurt er nou, hoe kijk je nou?”

Hallema en de zijnen proberen het medium een nieuwe dimensie te geven en wisten daardoor een subsidiëring van het TAXfonds te strikken. “Er wordt technisch gezien veel meer mogelijk. Er zijn allerlei startups die 360º videotechniek aanbieden. Daarmee maken ze filmpjes waarbij ze in een straaljager of een achtbaan zitten. Maar niemand heeft er nog écht iets interessants mee gemaakt. Een ervaring waarin je op kan gaan. Het blijft toch een technische exercitie. We hebben het medium erg serieus genomen, en er voor proberen te zorgen dat je ernaar wilt blijven kijken, en hem nog een keer wil zien.”

Dat lijkt goed gelukt. Iedere keer dat je de clip ziet heb je het idee dat je iets mist. Het prikkelt. Maar, legt Hallema uit, 360º vereist een totaal andere manier van denken. Er gelden andere regels dan in een normale videoclip. Het beeldverhaal in 2D zit zo ingebakken in ons brein dat het moeilijk is om daar doorheen te kijken. “Iedereen, ook de mensen met wie ik brainstormde, denkt op een filmmanier. ‘Je doet eerst dit en dan dat’, zeiden ze. Dat kan wel, maar hoe dan? In plaats van een lineair verhaal dat van A naar B gaat componeer je een omgeving. En in een zekere zin is de kijker in die omgeving de regisseur.”

Een van de dingen die een nieuwe denkwijze vereist is al zoiets simpels als het knippen van shots. Harde overgangen zijn lelijk in 360º, en bovendien niet filmisch. Verzin daar maar eens iets op. De oplossing van Hallema is een hoepel, oftewel ‘een nieuwe wereld’ over de kijker heen getrokken. “En wat ik heel leuk vind is dat we de camera mee hebben kunnen laten spelen als personage. We hebben hem aangekleed als een soort alien met vijf ogen en metalen borsten. Op een gegeven moment komen er aan alle kanten spiegels op hem af, waardoor je jezelf in een spiegelpaleis met tietenmonsters waant.”

De techniek
Steye & The Bizonkids hebben hun clip opgenomen met behulp van yellowBird, Nederlands bedrijf dat zich ondertussen heeft opgewerkt tot een van de pioniers van wat zij ‘surround video’ noemen. Ze hebben een stellage ontworpen met vijf of zes camera’s die alle beelden direct aan elkaar naait.  Hallema: “Daardoor zie je als maker precies wat je doet. Met GoPro’s kan het ook, alleen weet je dan niet waar de stitchlijnen zitten. De beelden moeten in de montage nog aan elkaar geplakt worden. Er is een overlap in het zichtveld van de camera’s, waardoor je vervormt als je door het beeld loopt.” Een elegant systeem, vindt Hallema. Hij legt uit dat je de beelden die je aan elkaar stitcht kunt zien als een stel sinnaasappelpartjes die je dichter of minder dicht tegen elkaar schuift. Daarmee stel je een brandpunt af, bijvoorbeeld op twee meter, waardoor je vervormingen voorkomt. “Daardoor konden we rond de stellage bewegen in plaats van dat we in één segment moesten blijven.”

Je kunt de clip bekijken in een browser en met een iPhone-app van yellowBird. Je kun je  perspectief bepalen met je vinger, of door je telefoon een bepaalde kant op te wijzen. “Wacht maar tot je hem ziet met een Oculus Rift”.

De clip van Steye & The Bizonkids gaat donderdag 27 november in premiere in Club Up, Amsterdam.