Art, Fashion, Film, Media, Music, Photography

11x de smartphone als wereldverbeteraar

Brenda Knoll Oct 29, 2014

Naast spelletjes en communicatie faciliteren kan de mobiel ook een echte lifesaver zijn en de economische en/of medische situatie verbeteren van velen. Hierbij 11 noemenswaardige én maatschappelijk verantwoorde toepassingen van onze handheld.

1. M-Pesa
Deze applicatie bestaat al sinds 2007 en maakt het voor inwoners van arme, geïsoleerde en afgelegen gebieden mogelijk om (bank)zaken te regelen. Zo kunnen inwoners van Kenia, Tanzania, Afghanistan, Zuid-Afrika én een deel van India al via SMS geldtransacties doen zonder fysiek een bank te bezoeken. In Afghanistan zorgde M-Pesa zelfs voor een riante salarisverhoging bij politie-agenten waar voorheen zo’n 10% van het totale salaris werd opgestreken door zogenaamde spook-werknemers.

 

2. Dario
Inmiddels weten we dat mobiele technologie onze gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Maar wist je al dat een smartphone een chronische ziekte als Diabetes meer inzichtelijk kan maken? Deze alles-in-een app synchroniseert met een glucosemeter. Daardoor vullen diabetici in een app naast hun bloedsuikerwaarden ook het dieet, insuline en fysieke activiteit in. Op deze manier verkrijgen zij op een eenvoudige manier overzicht in het verloop van de insulinewaarden en kan er sneller gehandeld worden in het geval er een hypo dreigt.

 

3. VN's Smart Health Pro
Samsung heeft maar liefst 3000 Galaxy S3 Neo-smartphones gedoneerd aan door Ebola getroffen gebied in Afrika. Zo zullen 60 klinieken in Guinea, Libië en Sierra Leone voorzien worden van mobiele telefoons. Tezamen met de Smart Health Pro app worder er op deze manier gegevens verzameld worden over de verspreiding van deze ziekte en – naast dat dit natuurlijk een best lugubere marketingstunt is – kunnen getroffen burgers op deze manier ook op een veilige manier contact houden met hun naasten.

 

4. bSafe
Wanneer je ‘s nachts alleen over straat fietst, wordt vaak geadviseerd niet zo snel je smartphone te pakken, omdat dit een signaal kan zijn voor een geweldpleger dat je angstig bent. Toch kan de GPS-functie van je smartphone erg van pas komen wanneer het jouw veiligheid betreft. Met de gratis bSafe-app kunnen jouw dierbaren je op weg naar huis volgen via een GPS-signaal. Wanneer zich een noodgeval voordoet druk je de alarmknop in en krijgen ze een alert met jouw exacte locatie, terwijl de app audio en video opneemt.

 

5. Last Mile Mobile Solutions (LMMS)
Deze innovatieve mobiele toepassing helpt onder andere bij het voorbereiden en uitvoeren van noodhulpdistributie aan Syrische vluchtelingen. Medewerkers op vluchtelingenkampen kunnen op tablets persoonsgegevens van vluchtelingen invoeren in een beveiligde database. Vervolgens krijgt elke vluchteling een identiteitskaart met foto en code waardoor medewerkers van Medair, de overkoepelende hulpinstantie, snel mensen terug kunnen vinden en zorgen dat hulpgoederen evenredig worden verdeeld. Ook wordt door deze technologie de big data van een kamp inzichtelijk gemaakt waardoor de VN weet waar de hulp het meest nodig is.

 

6. Uber griepvaccins
Met deze actie werden er op een dag in Boston, New York en Washington gratis griepvaccins gezet door verpleegsters die vervoerd werden in een Uber-taxi. Ook al is deze actie voorzien van een dikke marketingsaus, toch toont deze stunt wel aan hoe on-demand technologie kan worden ingezet bij het verlenen van hulp en het voorkomen van verspreiding bij de uitbraak van een (griep)epidemie.

 

7. Safety Check
Deze Facebook-applicatie brengt familie en vrienden van Facebookgebruikers snel op de hoogte van hun veiligheid wanneer een gebied getroffen wordt door een natuurramp. In het geval van een ramp detecteert deze app jouw locatie via Facebook’s “Nearby friends” tool, de stad die je genoemd hebt in je profiel en/of de plaats waar je pasgeleden heb ingelogd. Vervolgens verzend Safety Check een push-notificatie naar jou waarin het vraag het of je veilig bent. Vervolgens zullen je vrienden en familie op de hoogte worden gebracht via hun Facebook newsfeed. Je kan zelfs checken of je vrienden en familie veilig zijn en een melding geven dat andere mensen ook buiten levensgevaar verkeren.

 

8. Twitter alerts
Sinds september 2013 is het mogelijk om via Twitter snel informatie te verspreiden over noodgevallen wanneer andere communicatiemiddelen niet toegankelijk zijn. Voor het ontvangen van SMS of pushnotificaties is het echter wel noodzakelijk om je in te schrijven op de Twitter Alerts van een account.

 

9. Evermind

Dit alarmeringssysteem voor actieve ouderen laat zien hoe mobiele technologie integreert in het Internet-of-Things: het tijdperk waarin alles met alles verbonden is door computers. Evermind bestaat uit een set van drie stekkers die zijn voorzien van een sensor en detectereert of bepaalde huishoudelijke apparatuur wel gebruikt wordt. Op deze manier krijg je inzicht in de routine van je bejaarde vader, moeder, opa of oma. Evermind doet een kleine inbreuk op privacy maar op deze manier ontdek je wel dat oma al een dag de garagedeur niet heeft geopend. 

 

10. Smart Youth, Good Future

Waar wij in de Westerse wereld de SMS steeds minder gaan gebruiken, wordt deze technologie in Cambodja succesvol ingezet als taboe doorbrekend medium. Hier durven vele ouders en leerkrachten geen seksuele voorlichting te geven waardoor er onder jongeren naast veel schaamte ook weinig kennis is op het gebied van de bloemetjes en de bijtjes. Door deze campagne kunnen jongeren nu via SMS aan experts hun vragen stellen over seksueel handelen, (ongewenste) zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Naast dat de dienst beschikbaar is in het Engels kunnen Cambodjaanse jongeren ook hun vragen stellen in hun eigen taal waarbij ten alle tijde hun anonimiteit wordt gewaarborgd. Het Nederlandse Text To Change voert ook tijdelijke en doorlopende voorlichtingscampagnes in Afrikaanse en Zuid-Admerikaanse landen. 

 

11. Smartphonesatellieten
Doordat smartphones klein zijn en relatief weinig kosten, openen ze een wereld van mogelijkheden voor een nieuwe generatie die het heelal wil onderzoeken. Zo werden in april 2013 succesvol een aantal HTC smartphones de stratosfeer ingeschoten onder projectnaam Phonesat om waar te nemen hoe lang ze het zouden uithouden. Later werd overgegaan op de Samsung Nexus S die gekoppeld aan een satelliet zelfs vanaf de aarde bestuurbaar is. Onder projectnaam SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites) doen de ingebouwde camera en de sensoren van de Samsung onderzoek binnen het Internationaal ruimtestation (ISS). Zo kunnen onder andere straling en geluidsniveaus in outer space worden gemeten.