Media

11 games for change

Brenda Knoll Feb 25, 2015

Of het nu gaat om het verruimen van je blikveld of het vergroten van geluk bij de ander. Een steentje bijdragen aan de maatschappij doe je vanaf nu door het spelen van games.

1. Sidekick Cycle
Tijdens zijn reis naar Ecuador ontmoette de bedenker van deze game een klein jongetje die, bij gebrek aan vervoer, niet naar school kon. Deze game creëert daarom niet alleen bewustwording maar voor elke 387 downloads wordt er ook een echte fiets aan armoedige community gedoneerd.

iOS & Android

 

2. NarcoGuerra

Als hoofd van de Mexicaanse politie meng jij je in de oorlog tegen drugs en verkrijg je veel  journalistieke informatie over kartels en conflicten. Jouw doel is om aan deze oorlog een einde te maken. Maar pas op, een te rigide strategie maakt het spel gevaarlijk. Want wanneer je teveel kartels oprolt, wordt de straatwaarde van drugs hoger en vormen zich in rap tempo nieuwe bendes. Kortom, de onderlinge samenhang tussen politieoptreden, drugsprijzen en macht maakt het winnen van dit strategiespel – net als in het echte leven – niet eenvoudig.

iOS, Android & browser.

 

3. Fingle

Omdat Game Oven vond dat we onze vrienden en familie eigenlijk veel te weinig aanraken ontwikkelden ze deze game voor de tablet. Om mensen uit hun digitale cocon te halen speel je dit spel met je vingers. Wanneer je de knoppen naar het doel stuurt is het vrijwel onmogelijk elkaar niet aan te raken. Een soort Twister voor de vingers dus.

iPad

 

4. Standing app
Met deze app van Hubbub neem je op een speelse manier deel aan activisme.
Kies een doel naar je keuze en laat je toewijding blijken uit het aantal minuten dat je stil kunt blijven staan op een plaats in de openbare ruimte. Jouw commitment wordt direct live gepost op de bijbehorende website waar het vervolgens wordt opgenomen in de records.

iOS

 

5. LP Recharge – Wastelands
In een nabije toekomst hebben wij alle natuurlijke energiebronnen geplunderd. De elite en hun robots hebben nu de controle over de kleine restjes energie die zijn overgebleven. Jouw doel is om de aarde opnieuw te voorzien van schone en duurzame energie door her en der wat robots op te blazen. De statistieken en informatieschermen maken je tijdens het spelen bewust van het belang van energiebesparing.

iOS

 

6. Papers, Please
Het is 1982. In het fictieve land Arstotzak heb je een baan bij de immigratiedienst waarbij het inspecteren van papieren jouw enige taak is. Hoe sneller je handelt, hoe meer geld je verdient – je hebt immers een gezin te onderhouden. Daarom moet je continu switchen tussen de onregelmatigheden in de papieren en de regels opgelegd door jouw overheid. Ga jij gebukt onder de werkdruk of kies je uiteindelijk toch voor het geluk van je gezin?

PC, Mac, Linux & iPad

 

7. The Westport Independent
In een land waar burgers zijn verdeeld in loyalisten en rebellen werk jij als eindredacteur van de krant.  Niet alleen bepaal jij welke waarheid gepubliceerd wordt, maar dien je ook leiding te geven aan een team van journalisten die soms uit angst voor hun hoofd niet altijd publiceren wat jij van ze eist. Hoe hou jij iedereen tevreden en hoe voorkom je opstand? De eerste versie van deze strategiegame kun je inmiddels  spelen in de browser. Voor de mobiele variant (iOS & Android) moet je wachten tot later dit jaar.

 

8. Uplifted
Happy zijn, dat is waar het in deze game om draait. Dit spel speelt zich af in Happ, waar een groep enge monsters opduikt die het land aanvallen en de inwoners hun geluk ontnemen. Jouw doel: binnen 20 levels het geluk van de inwoners weer op peil brengen. Naast dat dit een prima spel is, belooft het ook bij te dragen aan je eigen serotonineniveau. Aan het einde van elk level krijg je drie vragen die jouw laten reflecteren op eigen geluksmomentjes. Hierdoor blijf je gericht op de positieve gebeurtenissen in je leven.

iOS

 

9. Phone Story
Deze game is verbannen uit de iOS-store en is daar ook nog trots op wat best logisch is, gezien het doel. Phone Story laat jou reflecteren op het consumeren van elektronische gadgets zoals een smartphone. De vier mini-games maken je bewust van de dump van elektronisch afval in Pakistan, de beroerde omstandigheden van gronddelvers in Congo, de oververmoeide uitzendkrachten in China en het consumeerderen van gadgets in het Westen. De positieve bijkomstigheid is dat alle inkomsten uit dit spel direct naar de betrokken vakbonden en andere non-profits gaan. Zo steun je de mensen die proberen om de horror-werkzaamheden aan jouw smartphone te voorkomen.

Android

 

10. Zoo Rush
In dit running-avontuur ben je de bewaarder van de dierentuin en alle beesten zijn ontsnapt. Behalve dat heb je nog een probleem: je hebt sikkelcelanemie, een aandoening aan je rode bloedcellen waardoor je lijdt aan chronische bloedarmoede en diverse gezondheidsklachten. Hierdoor ben je niet zo goed in conditie en moet je naast het vangen van dieren ook regelmatig hydrateren, infecties voorkomen, doktersafspraken maken én je medicijnen innemen. Vooral bedoeld om awareness te creëren omtrent sikkelcelanemie is dit spel ook de uitgelezen kans om eens te ervaren hoe het voelt als je naast het uitspelen van een spel ook aan allerlei andere taken moet denken.

iOS & Android

11. Play to Cure: Genes in Space

Dankzij het spelen van dit spel kun jij jouw steentje bijdragen aan een betere en vooral gezondere wereld. Bestuur een ruimteschip en ontwijk de vele hindernissen in de ruimte terwijl je onderweg het kostbare ‘Element Alpha’ verzamelt. Wat je dan nog niet weet, is dat dit landschap een grafische weergave is van data afkomstig uit samples van tumoren. Tijdens het spelen legt jouw route bepaalde patronen in deze data bloot. Hoe meer mensen deze game spelen, hoe meer gegevens er beschikbaar komen en hoe eerder wetenschappers kunnen bepalen welke genetische afwijkingen kanker kunnen veroorzaken. Al eerder lanceerden de bedenkers van deze game CellSlider. Dankzij die game werd de tijd die nodig was om borstkankerstalen te analyseren, verminderd van 18 naar 3 maanden.

iOS & Android