Media

11 gadgets & apps voor meer productiviteit

Brenda Knoll Jan 28, 2015

Of je nou op school zit of een kantoorbaan hebt, afleiding door technologie komt de arbeid vaak niet ten goede. Verhoog productiviteit en focus en ontdoe je van de warboel op het wereldwijde web.

1. AdBlock Plus
Tijdens het lezen van online content vechten irritante banners om jouw aandacht. Om afleiding door deze lokkertjes te voorkomen, gebruik je eenvoudigweg een browserextensie zoals een AdBlock Plus. Deze tool bant de meeste advertenties, mallware en social media buttons van een website. AdBlock Plus is gratis beschikbaar voor Firefox, Chrome, Opera en Internet Explorer. En wil je zien hoe een Adblocker het zou doen in het echte leven? Bekijk dan onderstaand filmpje van dit groepje Amerikaanse studenten die een real-life adblocker in elkaar knutselden met een Augmented Reality bril.

 

2. Blokket
Deze pouch is het ideale cadeau voor de gesprekspartner die altijd middenin jullie gesprek een belletje aanneemt. Maar ook als je het moeilijk vindt om je telefoon uit te zetten tijdens werk of studie berg je ‘m op in dit etui. Doordat er zilverdraad in de stof is verwerkt, ben je tijdelijk onbereikbaar. Blokket is te koop via de site van designstudio The Way We See The World.

 

3. StayFocusd
Met deze applicatie stel jij zelf grenzen aan het bezoeken van tijdrovende sites. Geef aan welke sites je de komende paar uur echt niet mag bezoeken en met een druk op de knop zijn niet meer toegankelijk. StayFocusd is een extensie van Chrome en is ook nog eens helemaal gratis.

 

4. Ommwriter
Voor aandachtsgericht schrijven gebruik je een minimalistische texteditor waarbij je alleen een keuze hebt tussen achtergrondkleur, lettertype en -grootte. Bij deze Ommwriter kun je ook nog eens kiezen voor een Zen achtergrondtune. Grote geesten zijn al fan. Ommwriter Dana is vanaf €4,11 te koop voor Mac, PC en tablet. Schrijf je een zwaargewicht als een wetenschappelijk paper of een roman? Neem dan eens een kijkje op de site van Ulysses. Hiermee kun je niet alleen zonder afleidingen werken maar hou je ook overzicht in het document.

 

5. Hemmingwrite
Heb je te kampen met ernstig uitstelgedrag en alles al geprobeerd? Neem vanaf nu af aan alleen nog maar een digitale typemachine mee in plaats van je laptop. Dankzij dit digitale toetsenbord met E-inkt scherm voorkom je afleiding die je wel op een computer aantreft. Met de Hemmingwrite sla je de documentatie eenvoudigweg op in de cloud. Erg handig voor de procrastinerende schrijvende hipster. Deze digitale typemachine is nog steeds in de voorverkoop voor ongeveer $400.

 

6. Anti-Social
Vaker dan gedacht nemen we tijdens het werk of studeren toch een kijkje op social media. Op deze manier besteed je toch al snel een uur per dag aan het lezen van statusupdates, tweets en het bekijken van foto’s. Om jezelf op de vingers te tikken installeer je Anti-Social, een browserapp die al sinds 2010 bestaat. Door het aangeven van een tijdspanne ben je even onbereikbaar voor de online wereld en zijn Facebook, Flickr, Reddit, YouTube, Twitter, en vele anderen onbegaanbaar terrein. En hou je het niet vol zonder Facebook? Door een reboot van je computer ben je zo weer online.

 

7. Muse
Er wordt weleens beweerd dat mediteren de oplossing is tot (bijna) alles. Zo verbetert het jouw stressreactie en geeft het je meer zelfcontrole. Maar als je zelfs geen tijd kunt maken om drie minuten stil te zitten op een matje dan is de Muse Headband misschien wel de gadget om dit alsnog te leren. De Muse voorziet je van mindfullness oefeningen en wanneer je aandacht afdrijft krijg je realtime feedback. Na flink oefenen zul je beter bestand zijn tegen afleiding en verkrijg je meer focus.

 

8. 30/30
Tijdmanagement is immens populair en maakt effectief een eind aan eindeloos uitstelgedrag. Mocht je sterk genoeg zijn om te studeren met smartphone binnen  handbereik dan zou je hem kunnen inzetten als alarmklok. Met 30/30 pas jij eenvoudig en intuïtief de Pommodori (lees: kookwekker) techniek toe. Hierdoor heb je in een half uur geconcentreerd werken een heleboel werk gedaan en heb je het andere halve uur nog tijd over voor ontspanning.

 

9. FlipBand
Wanneer je naast je e-mail je ook nog druk moet maken over de te zetten stappen, de inname van water en voedingswaarden, ben je zeker een halve dag verder voordat je aan het echte werk toekomt. Daarom bedacht de maker van deze FlipBand dat er helemaal geen elektronica nodig is bij positieve zelfverbetering. Of jij je nou hebt gehouden aan het niet eten van chocola of netjes al je taken voor die dag hebt afgerond, jij ‘beloont’ jezelf door eenvoudigweg het rubberen bandje om te draaien.

 

10. Freedom
Voor diehard internetaddicts is er Freedom. Met deze applicatie voor Mac en Windows, Android-telefoons en -tablets kun je zelfs tot 8 uur lang niet surfen op het net. Freedom ziet er niet echt gelikt uit maar effectief is het zeker. Bij ernstige afkickverschijnselen ben je door een reboot weer online.

 

11. NoPhone
Heb je toch een onverbiddelijke neiging om te pas en onpas naar je mobiel te grijpen? Leg dan een surrogaatdummy neer. Met deze gadget, die natuurlijk een hoop kritiek levert op onze smartphoneverslaving, kun je werkelijk waar NIETS. Nou ja, je kunt bij de upgrade in het spiegeltje kijken. Misschien een idee voor een selfieverslaving?