Media

10 health games

Brenda Knoll Mar 12, 2015

Voor medisch onderzoek consulteerde je vroeger een specialist. Tegenwoordig ontvangen zowel kinderen als volwassenen spelenderwijs ondersteuning op smartphone of tablet. Deze 10 applied games leren je omgaan met chronische ziekte en helpen bij het aanleren van nieuwe gewoonten.

1. Pillo
Al eerder schreven wij over deze nieuwe gamecontroller waarbij je kunt gamen met het indrukken of inklemmen van een kussen. In het spel Wooly Moves zitten zes mini-games waardoor je met het kussen werkt aan herstel. Zoals onderstaande video duidelijk maakt is Pillo inmiddels ook succesvol ontvangen in de fysiopraktijk.

 

2. Akrobatik@home

Omdat de door de fysiotherapeut verstrekte oefeningen niet altijd worden opgevolgd, – want saai – onderzochten deze wetenschappers de effectiviteit van gamified fysiotherapie. Hierop werden speciale schouderpads ontworpen die subtiele bewegingen registeren die zichtbaar zijn in jouw gamekarakter. Hierdoor is het mogelijk om tijdens het spelen van een spel tegelijkertijd te werken aan jouw motorische functies, concentratie en coördinatie. Het hulpstuk is helaas een onderzoeksinstrument maar de uitkomsten van dit onderzoek beloven veel goeds voor de toekomst.

 

3. HWWS
Vanwege een gebrekkig hygiëne sterven er alleen al in Ghana jaarlijks zo’n 12 000 kinderen aan longontsteking en diarree. Een van de meest kosteneffectieve interventies is het wassen van de handen met water en zeep terwijl minder dan 1 op de 8 Ghanese huishoudens dit doet. Om het bewustzijn over gebrekkige hygiëne te vergroten , ontwikkelden Unicef en het Rode Kruis een spel dat kinderen helpt bij het veranderen van hun gedrag. De offline versie van deze serious game wordt verwacht in november. Ook komt er een app die in 2016 gespeeld kan worden op smartphones en tablets zodat ook andere landen kunnen deelnemen aan het programma.

 

4. Coach4Life
Wanneer je nieren niet meer goed werken is het nog belangrijker om gezond te leven.
In deze door de Nierstischting ontwikkelde app werk jij middels gamificatie aan jouw gezondheidsdoelen. Bij elk gesteld doel ontvang je een ei dat je kunt uitbroeden door in je echte leven aan dit doel te werken. De uil in dit spel is jouw coach en voorziet je onderweg van feedback en tips. Hij herinnert je ook aan het nemen van je medicijnen en stelt je kennis op de proef met quizvragen. Bij elk behaald doel ontvang je een vogel in de boom. Met deze vogels kun je een vervolgens een muziekspel leren. Is de boom vol? Dan kun je je vogels laten uitvliegen en jezelf nieuwe doelen stellen.

iOS & Android

 

5. Bubble Wizard
Taaislijmziekte is de meest voorkomende fatale genetische ziekte bij kinderen en jong volwassenen. Maar omdat het best lastig is om een blaastest af te nemen bij de allerkleinsten bedacht een vader dit spel waarbij kinderen kunnen oefenen met blazen. Kleuters en peuters kunnen door zo hard mogelijk te blazen zeepbellen vormen waarmee ze ‘vijanden’ kunnen verslaan. Daarnaast helpt lang blazen de patiënten ook met het weghoesten van het taaie slijm. Bubble Wizard wordt volgende maand verwacht voor iOS als Android.

 

6. Wind Tales
Ook deze game richt zich op longpatiënten en is te spelen door gebruik te maken van het speciaal voor deze game ontworpen blaasapparaat (spirometer). Je beweegt je karakter door dit fantasielandschap door te blazen terwijl je onderweg allerlei obstakels ontwijkt. De app biedt ook de mogelijkheid tot communicatie met andere spelers en voor de behandelaar is het mogelijk om de data uit het dashboard observeren. Hierdoor kan deze over langere tijd een longfunctie-meting worden bijhouden en kan de arts in-game aanpassingen doen om betere resultaten te verkrijgen.

 

7. TraumaGamePlay
Wanneer je een heftige gebeurtenis meemaakt blijken de eerste paar uur na het incident cruciaal bij het voorkomen van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Uit onderzoek blijkt dat wanneer je binnen de eerste zes uur je werkgeheugen actief belast – zoals bij het spelen van een computerspel – de levendigheid, emotie en detail van het gebeurde kunt verminderen. TraumaGamePlay was in 2014 een winnaar tijdens de uitreiking van de Mobiles for Good Award.

 

8. Luts & de Mispissers
Kinderen vanaf zes jaar worden geacht zindelijk te zijn. Toch kan deze groep te maken met functionele incontinentie en/of blaasproblemen waardoor ze ongewild met een natte broek thuiskomen. Ter ondersteuning van het blaastrainingsprogramma van Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht (WKZ) werd daarom Luts & de Mispissers ontwikkeld. Luts is de hoofdpersoon die je meeneemt in een land dat geteisterd wordt door Evil Luts en zijn bende van lekkende monsters, die je alleen kunt verslaan door het doen van oefeningen. Op deze manier biedt de app spelenderwijs trainondersteuning en leren kinderen plassen als een pro. De BETA is gratis verkrijgbaar voor kinderen die een training volgen bij WKZ.

 

9. Re-Mission 2: Nanobot’s Revenge
In deze snelle actiegame gaan jongeren digitaal de strijd aan met kanker. In de game maken ze een keuze uit hun wapenarsenaal dat bestaat uit kankerbestrijdende middelen zoals chemo, bestraling en doelgerichte aanvallen met medicatie. Re-Mission werd ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het spelen van dit spel helpt bij het bevorderen van positieve emoties en zelfredzaamheid. Ook verbetert deze applied game de houding ten opzichte van de ziekte en behandeling. Nanobot’s revenge is een van de zes minigames en is beschikbaar voor Android en iOS. De andere vijf games kunnen gespeeld worden in de browser.

 

10. Grush

Ook al hebben kinderen nog een melkgebit, juist in de jonge jaren leg je de basis voor een goede mondhygiëne. Doordat deze tandelborstel connect met je smartphone krijg je een real-time weergave van je poetsgedrag. Zo zijn er drie spellen voorhanden waarbij je kunt kiezen uit het verzorgen van een dier, het maken van muziek of het verslaan van monsters terwijl je de tandenborstel beweegt. Pre-orders zijn inmiddels mogelijk.