Art, Fashion, Media

Firestarters experience: Haptic revolutions

Firestarters Feb 10, 2015

Wat als je elkaar op afstand kunt aanraken? Ontdek het tijdens deze sessie.

Firestarters organiseert een experience en interactieve sessie 'Haptic revolutions':

Ontdek hoe je elkaar op afstand kunt aanraken, hoe virtuele objecten tastbaar worden, ervaar hoe je door het leven kunt navigeren door vibraties en leer hoe verschillende technologieën samensmelten tot revolutionaire concepten. Verwacht een interactieve tour door de wereld van haptics met demo's van onder andere Holland Haptics, Digital Life Lab, Info.nl en Medical Robotic Technologies

Bij haptic technology of haptische feedback gaat het om wat je voelt. Een vlak scherm heeft normaal gesproken geen textuur, maar nu is het mogelijk dat je op een touchscreen bepaalde ribbels of een weerstand kan voelen. Vibraties sturen de tast en virtuele objecten, zoals een krokodil en zijn huid, worden ineens echt voelbaar. Audio en visuele elementen zijn nu eens niet leidend.

In een wereld waar haptische technologie zijn plek gevonden heeft, ontstaan wonderlijke situaties en tal van mogelijkheden voor iedereen. Wat als je een ribfluwelen broek in een webshop alvast kunt voelen op je iPad, als militairen in het donker kunnen navigeren door trillingen, blinden moeiteloos door de stad kunnen navigeren of lange-afstand-lovers elkaar vanaf de andere kant van de wereld kunnen strelen?

#3 Touch and see
Deze workshop is gekoppeld aan de derde docu van het nieuwe seizoen van Firestarters | The Series. In deze mini-docu demonstreert de nagenoeg blinde Tjarda Struik hoe ze met behulp van mobiele technologie vrij door het leven kan navigeren. Ondanks dat zij haar centrumzicht kwijt is, stelt het gebruik van haar iPhone haar in staat om te doen wat ze het liefste doet: hardlopen. Daarnaast komt Jan van Erp, onderzoeker bij TNO aan het woord, om zijn toekomstvisie met betrekking tot de introductie van haptische feedback toe te lichten. Tijdens de workshop zal Tjarda ook de haptische toepassingen testen en beoordelen.

Na een succesvol eerste seizoen op Discovery Channel komt ‘Firestarters | the series’ terug met een vervolg. In deze vijfdelige documentaire reeks, dagelijks te zien op Discovery Channel of te bekijken op www.firestarters.nl, laat Firestarters zien hoe mobiele technologie ons leven verandert. Hoe kan een serious smartphone game er bijvoorbeeld voor zorgen dat een longpatiënt haar oefeningen doet? En vervangt haptische technologie in de toekomst de blindengeleidehond?