Film, Media

DocLab Live: firestarters presents Emotional Arcade

firestarters Nov 11, 2013

Vrijdag 22 november van 20.00 tot 21.30 vindt het opzienbarende live-event The Emotional Arcade plaats als onderdeel van de IDFA programmering 2013.

Snij een touw door met je hersenen, vul een ballon met akwardness of versla je opponent met de laatste gezichtsherkenningstechnologie in een Love Competition. De beste deelnemer wint een HTC One smartphone!


Wil je hierbij zijn? firestarters reserveert 10 plekken voor cinema-vereerders, biometrische-data-dwepers, IDFA-minnaars en andere enthousiastelingen. Meld je snel aan om verzekerd te zijn van een plekje!

DocLab Live: firestarters presents Emotional Arcade
Met filmmakers Brent Hoff en Alexander Reben
De menselijke drang om gevoelens en de expressie daarvan te sturen en manipuleren houdt direct verband met de even zo sterke drang om deze emoties te delen.

Technologische innovaties maken het mogelijk om emoties en expressies accurater dan ooit te meten. Wat voorheen als magie gezien werd, geldt nu als valide wetenschap. Menselijke emoties kun je meten aan de hand van fysiologische veranderingen in de bloedvaten, hartslag, lichaamstemperatuur, stressreacties en andere micro-gezichtsexpressies. Dit levert neurologische data op.

IDFA Doclab, De Brakke Grond en firestarters presenteren een interactieve installatie die hersenscanners en andere biometrische sensors combineert met carnavaleske rekwisieten. Samen zijn de elementen onderdeel van een serie ‘emotional competitions’. Een van de spelletjes heet Rage Balloons en daagt deelnemers uit om ballonnen te vullen met hun gevoelens. Ook wordt Brent Hoff’s project The Love Competition (2012) live gespeeld.

De games spelen in op de vraag die de mens constant bezighoudt, namelijk wie we zijn en we ons tot elkaar verhouden. Ook becommentariëren ze het feit dat we onze meest intieme emoties tegenwoordig veelal via schermpjes uitspreken. Het project wordt als interactieve installatie gepresenteerd van 21 tot en met 24 november en in de vorm van een live-event op 22 november tijdens DocLab Live: firestarters presents Emotional Arcade.

Brent Hoff
Brent Hoff is schrijver, filmmaker en mede-oprichter van DVD-magazine Wholphin. Binnen de wereld van de onafhankelijke film is hij een veelgeprezen naam. Filmmaker Magazine noemde hem ‘one of 2012’s "25 New Faces of independent Film”. Momenteel werkt hij aan het script voor de film “Old Dirty Bastard’s last days” en vorig jaar presenteerde hij op IDFA ‘s werelds eerste documentaire die geheel geschoten en geregisseerd is door robots.

Walleyball (2005)
Drunk Bees (2007)
The Crying Competition (2009)
The Love Competition (2012)

Alexander Reben
Alexander Reben verdiept zich in de symbiose tussen mens en robot. In zijn werk stelt hij constant de vraag hoe technologie een lens kan zijn om de mens te bestuderen. Zo laat hij schattige robots los in menselijke omgevingen en analyseert dan de mate van opgewekte empathie. Reben heeft een achtergrond in robotics, toegepaste wiskunde en kunst. Ook is hij actief als schrijver, consultant en kunstenaar binnen deze industrie en bouwt hij zelf installaties.

Robots in Residence (cross-platform, 2012)

 

De Emotional Arcade is één van de hoogtepunten van het Interactive Reality programma, een nieuw initiatief van IDFA DocLab en de Brakke Grond. Het is te bezoeken als installatie van 21-24 november én tijdens DocLab Live: firestarters presents Emotional Arcade, een eenmalig live cinema event op vrijdag 22 november om 20:00 in de Rode Zaal van de Brakke Grond.