Media

Firestarters | the Series, seizoen 2 #05 Robocare

Firestarters Apr 23, 2015

De vijfde en laatste docu van het tweede seizoen gaat over Ans (76) die langer thuis kan blijven wonen dankzij haar robot.

Ans is 76 jaar en krijgt mantelzorg van een robot. Deze huisvriend heeft wat weg van een giraffe, met zijn lange nek. Zijn soortnaam is dan ook Giraff en hij is geboren uit een project dat gesteund wordt door de Europese unie, genaamd VictoryaHome. Binnen deze pilot krijgen 40 ouderen in 4 Europese landen tijdelijk zorg van een robot. De machine is een complex systeem dat activiteiten in huis kan monitoren. De bot verzamelt data afkomstig van sensoren, die belangrijke informatie zoals het bloedsuiker-spiegelgehalte kunnen meten. Ook kan de robot zien of Ans valt en vervolgens hulptroepen inschakelen. Daarnaast kan Ans via haar maatje beeldbellen haar familieleden, die normaal niet zo gauw op bezoek komen door de grote afstand. Die connectiviteit is een belangrijke functionaliteit voor de ouderen, omdat ze op deze manier niet zo gauw vereenzamen. 

Nu het ernaar uitziet dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen, zijn deze trouwe hulpjes in huis onmisbaarder dan ooit. Dat bevestigt ook expert Maja Rudinac, die  leiding geeft aan een team robotonderzoekers van de TU Delft. Met haar eigen bedrijf werkt de Servische aan betaalbare zorgrobots, die binnen vijf jaar in huis zullen verschijnen. “In de toekomst kunnen robots ons ook helpen bij koken, wassen, zorgen voor ouderen en zieken en bij zelfs bij het opvoeden van onze kinderen. Robots hoeven daarvoor niet bijzonder menselijk te worden, daar worden we ongemakkelijk van. We moeten ze zien als machines die ons leven verbeteren."

Na een succesvol eerste seizoen op Discovery Channel komt ‘Firestarters | the series’ terug met een vervolg. In deze vijfdelige documentaire reeks, dagelijks te zien op Discovery Channel of online, laat Firestarters zien hoe mobiele technologie ons leven verandert. Nieuw is dat de verhalen centreren rondom mensen die de impact van de technologie zelf ondervinden, waar Firestarters zich in het eerste seizoen juist vooral richtte op de makers van technologie aangedreven toepassingen. In Nederland wordt het VictoryaHome project uitgevoerd door Smart Homes en Envida.