Media

Firestarters | the Series, seizoen 2 #04 Ahead of the game

Firestarters Mar 18, 2015

De vierde docu van Firestarters | the Series gaat over games die echte problemen op kunnen lossen.

Hoe leg je een kind van drie uit hoe belangrijk het is om longoefeningen te doen? Fleur is de dochter van Niel Vredeveldt en Kathy Mulders. Ze heeft een neurologische afwijking, wat veel longproblemen met zich meebrengt. In deze vierde korte docu van Firestarters the Series zien we hoe haar ouders jonge longpatiënten zoals Fleur willen helpen door middel van een door henzelf ontwikkelde mobiele game. Als één van de zes winnaars binnen de jaarlijkse Vodafone challenge Mobiles For Good, kreeg het echtpaar de kans om het spel te ontwikkelen.

Net als veel andere games, wordt Wind Tales buiten de entertainmentindustrie toegepast. Dit maakt het spelletje een ‘applied game’. Applied gaming kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat patiënten trouw blijven aan therapie of medicijnen. Dat is precies wat Wind Tales doet: door dagelijkse blaasoefeningen met een spirometer en een iPad of iPhone, wordt de gamer gezonder en kan een arts in real-time meekijken, meten en de behandeling aanpassen. Krijgen patiënten in de nabije toekomst games op doktersvoorschrift? Evert Hoogendoorn, gamedesigner en strateeg bij Ijsfontein laat zien dat applied gaming in Nederland serious business is.

Na een succesvol eerste seizoen op Discovery Channel komt ‘Firestarters | the series’ terug met een vervolg. In deze vijfdelige documentaire reeks, dagelijks te zien op Discovery Channel of te bekijken op http://www.firestarters.nl, laat Firestarters zien hoe mobiele technologie ons leven verandert. Nieuw is dat de verhalen centreren rondom mensen die de impact van de technologie zelf ondervinden, waar Firestarters zich in het eerste seizoen juist vooral richtte op de makers van technologie aangedreven toepassingen.