Media

firestarters the series: #06 Health in Your Hands

Shinta lempers Mar 27, 2014

De zesde docu gaat over de steeds belangrijkere rol die mobiele technologie speelt in de verbetering van de gezondheid.

Nu de samenleving steeds meer gewend raakt aan nieuwe technologieën, zien vernieuwers in de zorg en de creatieve industrie een uitdaging in het ontsluiten van technologie voor een bepaalde groep mensen. Marlies Schijven (chirurg, AMC) denkt dat zowel dokters als patiënten kunnen profiteren van apps en andere mobiele technologieën die mensen ontzorgen. Zelf experimenteert ze in de operatiekamer met een Google Glass en lanceerde ze onlangs de Hospitality-app, die ouderen koppelt aan een student Geneeskunde.

Ook buiten de ziekenhuisdeuren wordt mobiele technologie volop toegepast om de gezondheid van mensen te verbeteren. Waar e-health voorheen het domein van grote bedrijven en onderzoeksinstellingen was, kan nu ook de creatieve industrie er mee aan de slag. Parallel aan de verschuiving van ziekenhuizen naar thuissituaties wordt technologie namelijk steeds kleiner en goedkoper en dus beschikbaar voor iedereen. Mensen willen alles meten en zelf monitoren. Dit kan tot misinterpretaties leiden, maar zorgt ook voor een beter gesprekspartner. Wat betekent dit voor de rol van de dokter?

In de docu volgen we naast artsen Marlies Schijven en Erich Taubert (Synappz) ook Sabine Wildevuur (hoofd Creative Care Lab Waag Society) en designer Renato Valdes van de app Human. Allen buigen zich vanuit hun kennisgebied over de vraag hoe het ziekenhuis van de toekomst eruit ziet en welke rol weggelegd is voor mobiele, nano- en andere nieuwe technologieën.

 

 


firestarters the series is een uniek samenwerkingsproject van Discovery Channel Benelux en firestarters by Vodafone. In deze documentaireserie worden de verhalen verteld van creatieve voorlopers, jonge ondernemingen en innovatieve projecten. firestarters bezoekt Unseen, Amsterdam Dance Event, Museumnacht, IDFA, mode-ateliers en ziekenhuizen, waar mobiele technologie nieuwe ideeën uitlokt of tot wasdom brengt. firestarters | the series is hier te zien en via www.yourdiscovery.com/nl/web/firestarters en dagelijks op Discovery Channel.